Новини

Останні події

100-річний ювілей відзначає Одеська кіностудія

24 травня 2019 року на Одеській кіностудії, у тому самому павільйоні, де знімалася Віра Холодна, відбулися урочистості з нагоди 100-річного ювілею кіностудії.

У святкуванні взяли участь: Міністр культури України Євген Нищук, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, мер Одеси Геннадій Труханов, представники Держагентства України з питань кіно, Національної спілки кінематографістів України, Українського культурного фонду, українських кінокомісії, керівництво міста та області, дипломати, представники кіноринку та інші почесні гості.

За високі досягнення та з нагоди ювілею трудовий колектив і співробітники Одеської кіностудії були відзначені почесними державними і регіональними нагородами.

«Це одна з найстаріших кіностудій усього світу. Це історія народження, надій, великого успіху, незначного періоду тривог, і сьогодні ми з вами є учасниками документального фільму про початок нового століття успішної Одеської кіностудії», - зазначив Євген Нищук.

На сьогодні на Одеській кіностудії знімаються дві повнометражні кінострічки і ситком (комедія ситуацій), а Держагентство України з питань кіно розглядає ще три проекти.

«Багато із знятих тут фільмів уже давно стали класикою. Завдяки кіностудії Одеса сама стала героїнею відомих кінострічок - яскрава, колоритна і самобутня. Зі святом всіх співробітників кіностудії, всіх шанувальників кінематографу. Зі святом всіх одеситів, адже Одеська кіностудія - це наше спільне надбання! Успіхів, глядацької любові і нових цікавих проектів», - привітав мер Одеси Геннадій Труханов.

Під час заходу традиційно були вручені нагороди «Легенда Одеської кіностудії», одна з яких посмертно відомому кінорежисерові Кірі Муратовій. Директор ЗАТ «Одеська кіностудія» Андрій Осипов зазначив, що з цього року підприємство засновує Всеукраїнський конкурс короткометражних кінопроектів «Короткі зустрічі» імені Кіри Муратової.

*****
Влітку 1893 року одеський інженер Йосип Тимченко сконструював і побудував перший у світі знімальний апарат, що стало стимулом для розвитку в Одесі приватних кіноательє, а згодом - народження кінофабрик, де знімалися документальні та пізнавальні фільми. Тоді ж з'явилися і перші павільйони для зйомок, найбільший - на Французькому бульварі, на місці нинішньої Одеської кіностудії. У роки громадянської війни тут зосередилися кіновиробництво і його зірки на чолі з Вірою Холодною.

Як державна кіностудія утворена 23 травня 1919 року у зв'язку з націоналізацією і злиттям приватних кінофабрик. Цю дату прийняли за день народження першої в країні державної кіностудії.