Новини

Останні події

130 фотомиттєвостей відкриття Х Одеського кінофестивалю

12 липня 2019 року в Одеському національному академічному театрі опери і балету відбулося урочисте відкриття Х Одеського Міжнародного кінофестивалю (ОМКФ).
ОМКФ входить до трійки найбільших культурологічних подій року в Одесі і Україні. Крім підтримки української кіноіндустрії, радості творчого спілкування та єднання, кінофестиваль відіграє важливу роль у туристичному житті Одеси. Щорічно на момент проведення кінофестивалю до Одеси з’їжджаються професіонали і любителі кіно з усього світу.

Вітаючи учасників та гостей, засновниця кінофестивалю Вікторія Тігіпко анонсувала, що протягом наступного десятиліття на фестивалі планується активно інтегрувати технології в сферу кіноіндустрії, впроваджувати нові аудіовізуальні форми кіновиробництва: «Тут і зараз, на Одеському міжнародному кінофестивалі, формується нова ДНК нації, яка зможе нестандартно мислити і розвивати креативні індустрії».

Мер Одеси Геннадій Труханов подякував президенту кінофестивалю Вікторії Тігіпко і її команді за незмінну любов до Одеси, зазначивши, що цей рік для нашого міста особливий - ми святкуємо безліч ювілейних дат, зокрема й ювілей кінофестивалю.

«За цей час Одеський міжнародний кінофестиваль став наймасштабнішим, найбільш очікуваним українським проектом у сфері кіномистецтва», - зазначив Геннадій Труханов і побажав усім присутнім море позитивних емоцій і яскравих вражень - як від фестивальної програми, так і від нашого неймовірного міста.

На церемонії відкриття ОМКФ були представлені претенденти на нагороди фестивалю - учасники конкурсних програм. Цьогоріч на фестиваль було подано 1110 фільмів з 40 країн і трьох континентів. За нагороди міжнародного конкурсу боротимуться 12 картин з різних країн. До Конкурсу європейських документальних фільмів увійшли 8 робіт. А в національній конкурсній програмі представлено 5 повнометражних і 10 короткометражних картин, які були відібрані комісією з 300 надісланих фільмів.

Ведучі вечора - Олег Панюта і Яніна Соколова - представили журі конкурсних програм. Так, роботи українських кінематографістів оцінюватимуть нью-йоркський кореспондент Cahiers du Cinéma і член відбіркового комітету Міжнародного кінофестивалю в Локарно Ніколас Елліот (США), режисер і сценарист Іоанна Кос-Краузе (Польща), кінорежисер, актриса, письменниця, художник Манія Акбарі (Іран) і продюсер, кінокритик Іванна Дядюра (Україна).

У цей же день традиційно були вручені перші нагороди ОМКФ-2019 - почесний Золотий Дюк - за внесок у кіномистецтво. Нагороду отримав британський кінорежисер, лауреат численних конкурсів, рекордсмен за кількістю премій різних кінофестивалів Майк Лі.
Почесною нагородою «Золотий Дюк» була відзначена і Одеська кіностудія, якій цього року виповнилося 100 років.

Х Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 20 липня.