Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Воронцовська колонада - частина масштабного комплексу робіт з реставрації пам'яток архітектури Одеси

Сьогодні, 15 липня 2019 року, мер Одеси Геннадій Труханов провів нараду і проінспектував хід робіт з благоустрою території навколо Воронцовської колонади. На сьогодні на завершальній стадії роботи з укладання бруківки, облицювання стилобатної частини колонади ямпольським піщаником, проводяться роботи з підготовки основи під укладання лавових плит у зоні амфітеатру.

Коментуючи результати інспекції та дату завершення робіт, Одеський міський голова зазначив, що ремонтно-реставраційні роботи були розпочаті своєчасно, тому що рухливість схилів під об'єктом могла привести до втрати Воронцовскої колонади.

Вперше за багато десятиліть до реставрації підійшли капітально. Спочатку був проведений комплекс заходів зі зміцнення схилу, що дозволило зупинити його рухливість і стабілізувати процеси на самій колонаді. Завдяки дослідницькій роботі та архівним матеріалам відновлено амфітеатр, відкрито простір під колонадою - сьогодні він підготовлений під чистове оздоблення, а надалі тут з'явиться музей.

«У наших планах - відреставрувати і сам Воронцовський палац. Затримки в роботах виникають через необхідність узгодження кожного кроку з Міністерством культури України. Уже проведено зміцнення фундаменту будівлі. Ось уже чотири місяці ми чекаємо узгодження документів на реставрацію фасаду будівлі», - розповів Геннадій Труханов.

Міський голова підкреслив, що Воронцовська колонада є частиною масштабного комплексу робіт з реставрації архітектурної спадщини одеситів і благоустрою територій центральної частини міста. Раніше були впорядковані схили уздовж Приморського бульвару, сьогодні проводяться роботи з благоустрою другого етапу Грецького парку. Вперше з 1933 року відреставровані Потьомкінські сходи, відновлені напівциркульні будівлі на площі біля Дюка, куточок Старої Одеси, Тещин міст.

Також відсьогодні розпочинається капітальний ремонт Воронцовського провулка. У зв'язку з цим з 15 липня по 1 грудня 2019 року тимчасово закрито рух автотранспорту у Воронцовському провулку.