Новини

Останні події

Мер Одеси: На Будинку Руссова відновлені втрачені елементи декору

Вчора, 5 вересня 2019 року, відбулася історична подія - закладання капсули часу з посланням для нащадків про період реставрації Будинку Руссова. Аналогічна знахідка була виявлена ​​в процесі ремонтно-реставраційних робіт, тому було прийнято рішення не порушувати традиції.

У заході взяли участь: мер Одеси Геннадій Труханов, віцемер Петро Рябоконь, керівництво структурних підрозділів Одеської міської ради та компанії-підрядника, яка виконує роботи на пам'ятці архітектури.

Роботи з реставрації Будинку Руссова були розпочаті в травні 2018 року. Минулого року були виконані протиаварійні роботи, укріплені конструктивна частина будівлі, а також віконні та дверні прорізи. Також виконано монтаж перекриттів, відновлені покрівлю та ліпний декор фасадів. Цьому році будівельники реставрують фасад будівлі і купола, відновлюючи унікальні елементи декору. За оцінками будівельників, на сьогодні виконано близько 85% робіт.

«Проведено масштабні роботи. Більш того, нам вдалося за архівними фотографіями відновити початкові елементи декору, які були втрачені. Так, на відновленому центральному куполі з'явилася вежа, на даху - чотири фланкуючі вази. А на третьому поверсі, праворуч і ліворуч від центрального еркера, під напівкруглими балконами, відновлені черепашки. Ліпний декор - це те, що робить будинок унікальним», - зазначив Геннадій Труханов.

Міський голова висловив впевненість, що до кінця року буде завершена реставрація пам'ятки архітектури і одесити зможуть насолоджуватися красою і величчю Будинку Руссова. Також уже розпочато підготовчі роботи з реставрації розташованого поруч Будинку Лібмана.

Після завершення реставрації обох пам'яток архітектури буде проведено благоустрій прилеглої території з оновленням системи освітлення та мощення тротуарів.