Новини

Останні події

Мер Одеси: Ми повинні знати і зберігати нашу історію

При проведенні науково-вишукувальної роботи під час реставрації Воронцовської колонади були виявлені численні артефакти, з архівів підняті історичні фотографії і документи. Сьогодні частина з них представлена на виставці «Бельведер крізь століття», розміщеній у відкритому в процесі реставрації стереобаті колонади. Одна експозиція присвячена будівництву колонади і першому 100-річчю її існування, друга - післявоєнному часу і ремонтно-реставраційним роботам, що проводяться в 2017-2019 роках. 

5 вересня 2019 року Одеський міський голова Геннадій Труханов оглянув виставку, підготовлену фахівцями управління з охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради.

«Сьогодні в місті ведеться масштабна реставрація пам'яток архітектури. Всі артефакти, які знайдені в процесі робіт, ми зберігаємо для майбутніх поколінь одеситів. Це наша історія, і ми повинні її знати. Наприклад, представлені на виставці історичні фото свідчать, що такої масштабної реставрації колонада не знала як мінімум 100 років», - розповів Геннадій Труханов.

До відкриття готується друга частина виставки, де будуть представлені об'єкти, знайдені під час проведення розкопок при реставрації Воронцовської колонади.

Мер Одеси відзначив, що готується проєкт рішення Одеської міськради про прийняття у власність територіальної громади приміщень стереобата. Після чого буде прийнято рішення про їх цільове використання.

На сьогодні відвідування виставки можливе тільки організованими групами. Для цього необхідно звертатися в управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міськради. 

****

Воронцовська колонада була відкрита після реставрації 31 серпня 2019 року, її відкриття приурочене 225-річчю Одеси.