Новини

Останні події

Експозицію «Історія судноплавства Північного Причорномор'я» відкрито в Одесі

6 вересня 2019 року в Одесі відбулося відкриття експозиції «Історія судноплавства Північного Причорномор'я».

У відкритті взяли участь: мер Одеси Геннадій Труханов, віцемер Павло Вугельман, засновник виставки, історик Ігор Мельник, волонтери, школярі, курсанти, одесити і гості міста.

Виставка представлена на майданчику «Вогні маяка» в Центральному парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка і буде доступна протягом вересня. Її мета - показати багатство і різноманітність морських суден, які приходили до наших берегів, починаючи з I тисячоліття до н.е. і закінчуючи історією минулого століття.

Основну частину експозиції представляють зменшені копії старовинних суден, а також збережені якорі та інші елементи оснащення кораблів. Як зазначив Ігор Мельник, на виставці представлена п'ята частина наявної колекції.

Головним експонатом виставки є виконаний у натуральну величину корабель «Кадм». Він був реконструйований за зразком архаїчних кораблів II тисячоліття до нашої ери. Подібні «Кадму» судна здійснювали каботажні плавання в районах Егейського, Мармурового, Чорного морів і річки Дунай. Судно було закладено у 2011 році і спущено на воду восени 2016 року. Минулого року одесити вже могли ознайомитися з «Кадмом» у День міста. Тоді судно вперше стало частиною експозиції виставки, присвяченої історії мореплавання в Північному Причорномор'ї. Нововведенням цього року стала оспівана в піснях шаланда.

Одеський міський голова зазначив, що сьогодні стоїть завдання не просто відтворити історію судноплавства Чорного моря, а зробити її загальнодоступною. У довгострокових планах - створення стаціонарної цілорічної виставки «Історія судноплавства Північного Причорномор'я».

***
Експозиція підготовлена групою ентузіастів на чолі з одеським істориком Ігорем Мельником, який присвятив улюбленій справі понад 30 років. Одесити не просто реконструюють старовинні судна, але й виходять на них у відкрите море, борються з течіями на річках.