Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Муніципальний електротранспорт повинен стати основним засобом пересування в Одесі

Сьогодні, 17 вересня 2019 року, в трамвайних майстернях КП «Одесміськелектротранс» меру Одеси Геннадію Трухановому презентували найдовший трамвайний вагон в Україні - Odissey max.

Під час зустрічі з колективом підприємства пройшло обговорення перспектив і планів міської влади в сфері розвитку електротранспорту та супутньої інфраструктури.

«За 4 роки ми вивели в лідери наше КП« Одесміськелектротранс ». Уже три роки підприємство утримує першість серед аналогічних комунальних підприємств України», - зазначив Геннадій Труханов.

Сьогодні на маршрутах міста працюють 57 нових тролейбусів, що становить 60% від усього тролейбусного парку.

Модернізація трамвайних вагонів розпочалася в Одесі з 2016 року. Були відремонтовані трамвайні майстерні, відроджений колектив майстрів. Минулого року КП «Одесміськелектротранс» розробило власну кабіну трамвая, а ім'я Odissey йому вибрали самі одесити.

Сьогодні на міських трамвайних маршрутах уже працюють 19 модернізованих вагонів. До кінця року їх кількість планується збільшити до 25, з яких два будуть трисекційні Odissey max.

Всього ж на маршрути міста виходить близько 150 вагонів, що майже на 40 одиниць більше, ніж у 2016 році.
«Ми налагодили відносини з чеськими партнерами, і тісно з ними співпрацюємо. І дуже приємно, що сьогодні вони вже можуть чогось повчитися у нас. Зовнішній вигляд одеського трамвая Odissey привернув чехів, вони зацікавлені у випуску трамваїв з аналогічною кабіною водія на європейському ринку», - розповів Геннадій Труханов.

Також на території трамвайних майстерень на Олексіївській площі створений Музей електротранспорту КП «Одесміськелектротранс». Тут представлена техніка минулих років та інші цікаві експонати.
Міський голова зазначив, що сьогодні в процесі робота над отриманням європейського кредиту на придбання 20-ти нових багатосекційних трамваїв, а також оновлення трамвайного полотна на сел. Котовського.

Також у рамках проєкту трамвайного сполучення «Північ-Південь» проводиться робота з оновлення найбільш зношених ділянок трамвайної колії. Вже відремонтовано розворотне кільце на Тираспольській площі і на Старосінній площі.

Сьогодні проводяться роботи на вул. Софіївській і узвозі Маринеска. Після завершення робіт і запуску цими вулицями трамвайного сполучення будуть розпочаті роботи з оновлення трамвайного полотна та реконструкції дорожнього покриття в Новощепному ряду.

Весь електротранспорт обладнаний GPS-навігаторами. Сьогодні відпрацьовується рух електротранспорту чітко за графіком, оновлюються зупинки громадського транспорту, на вузлових зупинках встановлюються електронні табло із зазначенням часу до прибуття трамвая/тролейбуса. Наразі такі табло з'явилися на Старосінній площі і біля вокзалу.

Крім того, для зручності одеситів розроблений портал transport-odessa.com.ua, завдяки якому можна в режимі реального часу відслідковувати рух муніципального електротранспорту.

Геннадій Труханов зазначив, що сьогодні міські структури активно впорядковують роботу міських парковок, займаються пошуком інвесторів і місць для будівництва т.зв. перехоплюючих парковок. На таких парковках можна залишити авто і пересуватися центром міста вже на муніципальному транспорті.

Основна мета - ліквідувати практику паркування автомобілів на шляху руху електротранспорту.

«В кінцевому результаті муніципальний електротранспорт повинен стати основним засобом пересування одеситів. Люди повинні добиратися на роботу в чистому, зручному, гарному транспорті, який рухається за графіком», - підкреслив Геннадій Труханов.