Новини

Останні події

Мер Одеси зустрівся з представниками Наглядової ради Адміністрації морських портів України

5 листопада 2019 року відбулася зустріч Одеського міського голови Геннадія Труханова з керівництвом і представниками Наглядової ради держпідприємства «Адміністрація морських портів України».

Під час зустрічі було представлено проєкт Корпоративної стратегії ДП «Адміністрація морських портів України» до 2025 року, розроблений Наглядовою радою порту.

Голова Наглядової ради Адміністрації морських портів України Дмитро Барінов зазначив, що Одеса стала першим містом, з яким обговорюється проєкт стратегії.

«Основне завдання Наглядової ради - узгодження проєкту стратегії і фінансового плану підприємства зі стейкхолдерами (зацікавленими особами) перед тим, як їх буде затверджувати власник (держава в особі Міністерства інфраструктури). Нам дуже важлива позиція міста», - зазначив Дмитро Барінов.

Міський голова подякував керівнику ДП «Адміністрація морських портів України» Райвісу Вецкагансу за організацію зустрічі, висловивши впевненість, що діалог, який відбувся, стане фундаментом, на якому будуть будуватися нові взаємини міста з портом.

«Одеський порт історично був містоутворюючим підприємством, 75% бюджету міста формувалося за рахунок роботи порту. На сьогодні порт, за винятком надходжень до бюджету ПДФО, фактично не бере ніякої участі в житті міста», - зазначив мер Одеси.

Геннадій Труханов підкреслив, що неодноразові офіційні візити одеської делегації до міст країн Європи дозволили вивчити досвід роботи портових міст (Клайпеди, Констанци, Гданська, Варни та інших), де в моделі управління закладено участь порту в розвитку міст.

Під час зустрічі було наголошено, що на сьогодні системи управління портів України істотно відстають від провідних портів Європи.

Проєкт запропонованої стратегії передбачає ініціативи, які вже застосовуються в європейській практиці і дозволять ДП «Адміністрація морських портів України» перейти на ринкові рейки, стати більш гнучкою компанією, а надалі - фінансово брати участь у розвитку міської інфраструктури.

Передусім, мова йде про трансформацію ДП «Адміністрація морських портів України» з державного підприємства в акціонерне товариство. За рахунок корпоратизації та залучення нових інструментів управління можливе збільшення дохідної частини компанії. Голова ДП «Адміністрація морських портів України» зазначив, що до кінця місяця планується подати відповідний проєкт Закону до Верховної Ради. Наступний крок - створення спільного підприємства, у якому засновниками могли б бути дві сторони: держава в особі акціонерного товариства «Адміністрація морських портів України» і муніципальне підприємство, яке засновано Одеською міською радою.

«На сьогодні ДП « Адміністрація морських портів України » може створювати тільки філії. Ставши акціонерним товариством, ми могли б створювати спільні підприємства і частину зароблених коштів спрямовувати на розвиток інфраструктури міст. Я абсолютно впевнений: в Одеси є багато факторів, щоб стати першим містом, де може бути реалізована нова модель управління», - зазначив Райвіс Вецкаганс.

Проєкт стратегії буде вивчений профільними структурними підрозділами одеської мерії, у разі необхідності будуть внесені пропозиції.

Під час зустрічі сторони також обговорили й інші питання: взаємодія міста і порту під час реалізації проєкту створення території пріоритетного розвитку міста, залучення інвестицій у реконструкцію Деволановського узвозу, а також будівництво дороги, що з'єднує Об'їзну дорогу з автотранспортною естакадою, яка веде в порт Одеси. 

 

ПРЕЗЕНТАЦИЯ