Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Надання Одесі статусу творчого міста ЮНЕСКО розширює горизонти для співпраці

31 жовтня 2019 року, приурочивши подію до Всесвітнього дня міст, ЮНЕСКО включила Одесу до переліку творчих міст світу в галузі літератури. Наразі мережа нараховує загалом 246 міст.

7 листопада 2019 року в одеській мерії відбувся брифінг для ЗМІ, під час якого мер Одеси Геннадій Труханов, директор департаменту культури та туризму Тетяна Маркова, а також представники літературної Одеси розповіли про новий статус міста і можливості, які він надає.

«Одеса завжди була і є культурною столицею України. Цей статус, присвоєний авторитетною міжнародною організацією, - чергове визнання даного факту, а також розширення горизонтів для співпраці», - підкреслив Геннадій Труханов.

Міський голова зазначив, що робота із включення до мережі творчих міст світу велася з літа поточного року. Була створена робоча група, яка якісно підготувала заявку, що дозволило буквально за кілька місяців і з першого разу отримати визнання ЮНЕСКО.

Геннадій Труханов подякував учасникам зустрічі, зазначивши, що новий статус - це передусім заслуга людей, які своєю щоденною працею, ставленням до нашого міста і його історії роблять Одесу ще більш відомою в усьому світі.

Директор департаменту культури та туризму Тетяна Маркова підкреслила, що на рівні ЮНЕСКО визнано: розвиток культури сприяє розвитку туризму. Література ляже в основу стратегічного розвитку міста Одеси.

Мер Одеси поінформував, що найближчим часом буде створена робоча група з представників влади, бізнесу, громадських організацій (творчих асоціацій і об'єднань) та ініціативних громадян. Завдання групи - розробка нових креативних проєктів, просування теми «літературне місто ЮНЕСКО» на світовій арені. Також буде відкрито Офіс проєкту «Одеса - творче місто ЮНЕСКО» і створений сайт проєкту.

* * * * * *
Літературна Одеса - вагомий пласт культури України. Це не тільки імена письменників, які народилися або жили тут. Одеса знайшла відображення в багатьох літературних творах, ставши не просто відомим містом, а й колоритним художнім образом.
З Одесою історично пов'язані біографії і творчість більш ніж трьохсот видатних письменників і поетів: Івана Котляревського, Миколи Гоголя, Олександра Пушкіна, Адама Міцкевича, Марка Твена, Лесі Українки, Шолом-Алейхема, Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Антона Чехова, Анни Ахматової, Володимира Жаботинського, Миколи Куліша, Володимира Сосюри, Ісаака Бабеля, Валентина Катаєва, Юрія Олеші, Іллі Ільфа і Євгенія Петрова, Корнія Чуковського, Олександра Довженка, Костянтина Паустовського, Жоржа Сіменона і багатьох інших творців.
Сучасна літературне життя Одеси також різноманітне і дуже насичене. Щорічно за участю видавців, книгорозповсюджувачів, відомих літераторів з України та багатьох країн світу в Одесі проходять міжнародний книжковий фестиваль «Зелена хвиля» і міжнародний Корнійчуковський фестиваль дитячої літератури. Регулярно проводяться міжнародні літературні конкурси, поетичні читання, книжкові презентації, дискусії, лекції, майстер-класи, професійні книжкові конкурси, курси літературної майстерності для дітей і підлітків.
У місті працює знаменитий Одеський Літературний музей і меморіальні літературні музеї - музей О. Пушкіна і музей К. Паустовського. Працюють бібліотеки: Одеська національна наукова бібліотека, Одеська обласна наукова бібліотека ім. М.С. Грушевського, Центральна міська бібліотека ім. І Я. Франка, Наукова бібліотека ОНУ імені І. І. Мечникова.
В Одесі живуть і творять відомі сучасні літератори, а в 2010-х роках сформувалося нове творче коло молодих письменників і поетів.
Виходять літературно-художні періодичні видання, діють літературні студії і випускаються книги.