Новини

Останні події

Одеський художній музей святкує 120-річчя

7 листопада 2019 року з нагоди святкування 120-річчя в Одеському художньому музеї відбулися урочисті збори, у яких взяли участь керівники міста та області, представники міських музеїв і громадських організацій, а також шанувальники художнього мистецтва.

Вітаючи присутніх, директор музею Олександр Ройтбурд зазначив, що в КУ «Одеський художній музей» Одеської обласної ради представлені унікальні колекції картин.

Експозиція музею відкривається творами іконописців XVI-XVII століть і ранніми світськими портретами. Також представлений своєрідний живопис талановитого мариніста Івана Костянтиновича Айвазовського. У музеї знаходяться повні зібрання творів живописців другої половини XIX століття - роботи художників А. Саврасова, І. Левітана, І. Шишкіна, А. Куїнджі, І. Рєпіна, В. Сурикова та ін. В експозиції представлені і роботи відомих майстрів рубежу XIX і XX століть: В. Сєрова, М. Врубеля, М. Реріха, Б. Кустодієва, Бенуа, К. Сомова, В. Кандинського.

«Якщо 120 років тому в музеї було десь 700-800 експонатів, то зараз їх уже близько 12000. При цьому за 120 років площа музею не збільшилася ні на один квадратний метр. Якби ми виставили зі сховищ все, що там лежить, він став би в десятки разів цікавішим», - розповів Олександр Ройтбурд.

Вітаючи трудовий колектив зі святом, Одеський міський голова Геннадій Труханов зазначив, що тут трудяться, воістину, ентузіасти своєї справи, протягом багатьох десятиліть зберігаючи відданість музею. За багаторічну плідну працю, високі досягнення у професійній діяльності та з нагоди 120-ї річниці з дня заснування Одеського художнього музею мер Одеси Геннадій Труханов вручив

Почесний знак Одеського міського голови «Трудова слава»:
- Абрамову Віталію Олексійовичу - завідувачу відділу науково-архівних досліджень;
- Єрьоміній Людмилі Автономовні - головній хранительці музейних фондів;
- Поліщук Наталії Сергіївні - вченій секретарці музею.

Почесним знаком Одеського міського голови «Подяка» відзначена Шастель Інна Михайлівна - завідувачка відділу науково-просвітницької роботи Одеського художнього музею.

Почесною грамотою виконавчого комітету Одеської міської ради відзначена Бистриця Ніна Вікентіївна - прибиральниця службових приміщень музею.

Мер закликав представників обласної влади об'єднати зусилля з містом, щоб допомогти музею. Зі свого боку мерія готова розглянути варіанти приміщень під сховище картин. Для цього міський голова попросив директора надати приміщення з необхідними технічними вимогами.

«Художній музей - наше спільне надбання. Щоб розвивати його і робити ще кращим, ми повинні скооперуватися і вести спільну роботу. Політики повинні не заважати, а допомагати мистецтву», - підкреслив Геннадій Труханов.

*****
У 1888 році палац графині Наришкіної (Потоцької) був придбаний градоначальником Григорієм Маразлі, а в 1892 році переданий ним місту з метою влаштування в ньому музею образотворчих мистецтв. Відкриття музею відбулося 24 жовтня (6 листопада) 1899 року. За цей час музей не міняв свого функціонального призначення, змінювалися лише назви.

Своїм формуванням колекція Одеського художнього музею багато в чому зобов'язана одеським колекціонерам. Святкуючи 120-річчя музею, згадують Руссова, Бекермана, Брайкевича, Ашкеназі, Драгоєво, Петрококіних, Толстих та інших власників великих і малих колекцій живопису.