Новини

Останні події

Мер Одеси: Створення Зони пріоритетного розвитку - важлива складова Стратегії розвитку міста

12 листопада 2019 року мер Одеси Геннадій Труханов провів робочу нараду з питання створення в Одесі Зони пріоритетного розвитку (ЗПР).
У нараді взяли участь: керівники робочої групи з питань відновлення і розширення повноцінної діяльності спеціальної (вільної) економічної зони (ВЕЗ) в Одесі, керівництво Інвестиційної ради, створеної при Одеському міському голові, а також представники управління земельних ресурсів департаменту комунальної власності Одеської міськради.

Учасники наради ознайомилися з досвідом наших міст-партнерів Нінбо (КНР) і Клайпеди (Литва) щодо створення і роботи вільної економічної зони. Також було презентовано проєкт концепції Одеської зони пріоритетного розвитку, розроблений робочою групою.

Зону пріоритетного розвитку Одеси планується створити на полях фільтрації. Наразі від використання цієї ділянки немає ніяких надходжень до бюджету Одеси.

На першому етапі проєкту розглядається ділянка розміром 100 га з розподілом її на ділянки по 2 га, що може дати можливість створення 50-ти нових підприємств.

Згідно із законодавством України є два шляхи вирішення завдання. Перший - розробка та затвердження відповідного Закону, у якому на державному рівні будуть закладені механізми пільгового оподаткування нових підприємств на певній території. Другий - механізм компенсації з державного бюджету (компенсується сума сплачених місцевих податків - єдиний податок і ПДФО), який ліг в основу Концепції. За умови створення абсолютно нового підприємства і реєстрації його в Одесі компенсація інвестору в перші два роки роботи складе 75%, у наступні два роки - 50% і далі - 25%.

За прогнозами, у перші два роки планується отримання 113 млн гривень надходжень у вигляді податків у бюджет Одеси. З них 85 млн гривень повернеться підприємствам у якості компенсації. При цьому 28 млн гривень залишиться в міському бюджеті. За 10 років з урахуванням всіх компенсацій до міського бюджету планується додаткове надходження коштів у розмірі 1,3 млрд гривень.

Міський голова Геннадій Труханов зазначив, що створення Зони пріоритетного розвитку - важлива складова Стратегії розвитку Одеси.

«Вже сьогодні є інвестори, готові до співпраці з Одесою за умови створення для них пільгових умов. Ми починаємо роботу одночасно за двома напрямками. Необхідна інвентаризація і підготовка інфраструктури зі створенням нормативно-правової бази з механізмом компенсації з місцевого бюджету. Крім того, потрібна підготовка пропозицій щодо розроблення відповідного законопроєкту, які ми представимо на розгляд народним депутатам та Кабінету міністрів України», - підкреслив мер Одеси.

Геннадій Труханов також наголосив на важливості подальшого вивчення моделей роботи європейських СЕЗ, зокрема роботи портів Констанци (Румунія) і Гданьська (Польща), які, як і Клайпеда, близькі нашому порту з логістики, структури і номенклатури.

КОНЦЕПЦІЯ Одеської зони пріоритетного розвитку

Клайпедська СЕЗ