Новини

Останні події

Одеса розширює співпрацю з ООН

18 листопада 2019 року мер Одеси Геннадій Труханов зустрівся з представниками Агентства ООН у справах біженців в Україні. На зустрічі були присутні представники одеської громадської організації «Десяте квітня».

Під час діалогу сторони обговорили питання розширення співробітництва і міські програми, у рамках яких муніципалітет надає допомогу біженцям і особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, внутрішньо переміщеним особам (ВПО) і особам без громадянства.

У травні 2019 року в Приморському районі міста в рамках співпраці між Одеською міською радою та Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні було відкрито Центр допомоги жінкам (жінкам з дітьми), постраждалим від насильства. У найближчих планах - проведення ремонту ще у двох кімнатах і приміщеннях Центру, кошти на який виділить Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні виділить кошти на обладнання приміщень. З боку міста буде збільшено бюджетне фінансування на утримання Центру.

Крім того, під час зустрічі були підняті проблеми, з якими стикається міська влада, забезпечуючи всебічну підтримку переселенцям. Значна кількість їх успішно інтегрувала в місцеві територіальні громади, переселенці працюють і платять податки. Однак основною проблемою, яку не всі переселенці можуть самостійно вирішити, є житлове питання. Місто неодноразово зверталося до центральних органів влади з проханням виділити субвенцію з
державного бюджету на придбання житла для тимчасового проживання ВПО. Однак субвенцію так і не було виділено.

Як зазначив пан Пабло Матеу, Одеса - одне з небагатьох міст України, яке прийняло таку велику кількість біженців і переселенців.

«Місцева влада дійсно робить дуже багато для допомоги біженцям, внутрішньо переміщеним особам і людям, що знаходяться в пошуку притулку. Ми бачимо, що Одеса досить добре справляється з усіма проблемами, тому якщо ви вже щось добре робите, ви повинні отримувати додаткову підтримку в цьому напрямку», - підкреслив пан Пабло Матеу, зазначивши, що буде піднімати питання підтримки муніципальних програм на рівні центральних органів влади України.

Довідка

В Одесі проживають 28 099 внутрішньо переміщених осіб (ВПО).
У дитячі садки міста влаштовані 447 дітей з внутрішньо переміщених сімей. У школах міста навчаються 2076 школярів, які виїхали з території
проведення антитерористичної операції й анексованої території Криму в пошуках безпечного перебування і тимчасово проживають зі своїми батьками в Одесі. За статистичними даними Державної міграційної служби, в Одеській області станом на 1 січня 2019 року визнано біженцями 1789 іноземців та осіб без громадянства; визнані особами, які потребують додаткового захисту, 786 іноземців та осіб без громадянства.