Новини

Останні події

Мер Одеси: Захищаючи гідність осіб з інвалідністю, ми захищаємо свою людську гідність

Щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день осіб з інвалідністю. Він був заснований у 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН.

З цієї нагоди в Одеському академічному театрі музичної комедії ім. М. Водяного відбувся інтегрований захід, підготовлений департаментом праці та соціальної політики Одеської міської ради у взаємодії з громадськими організаціями і товариствами людей з інвалідністю, солістами і творчими колективами людей з інвалідністю. У холі театру працювала виставка продукції, що виготовляється підприємствами, де працюють особи з інвалідністю.

Вітаючи гостей, мер Одеси Геннадій Труханов зазначив, що цей день - щорічний рубіж для підбиття підсумків у роботі зі створення міського безбар'єрного середовища, а також можливість обговорити, що належить зробити наступного року.

«Захищаючи гідність осіб з інвалідністю, ми захищаємо свою людську гідність», - підкреслив Геннадій Труханов.

Сьогодні створено всі умови для якісного обслуговування осіб з інвалідністю в Центрах інтегрованих послуг. Місто постійно розвиває міську інфраструктуру і вдосконалює якість надання послуг.

Одеса - одне з перших міст, де введена послуга раннього втручання. Центр раннього втручання допомагає вирішити проблеми дітей з самого народження.

На прохання батьків дітей з інвалідністю відкриті два нових сучасних відділення: ранньої реабілітації та медичного супроводу пацієнтів від народження до семи років, а також відділення денного перебування повнолітніх осіб з важкими формами інвалідності. Також відкриті інклюзивно-ресурсні центри, де фахівці працюють з дітьми з інвалідністю, щоб вони могли нарівні з усіма дітьми вчитися в інклюзивну класі загальноосвітньої школи.

Щорічно надається допомога в придбанні переносних пандусів, закупівлі комп'ютерної та офісної техніки, встановлюються світлофори з акустичними приладами. При проєктуванні, ремонті та реконструкції вулиць, будівель приділяють значну увагу облаштуванню елементів доступності.

На реалізацію заходів щодо виконання Міської програми «Рівність» на 2020-2022 роки з міського бюджету планується виділити близько 60 млн гривень.

На завершення свого виступу мер Одеси подякував усім, хто щодня надає підтримку і допомогу людям з інвалідністю.
Розпорядженням Одеського міського голови за сумлінну, самовіддану працю, особистий внесок у вирішенні питань осіб з інвалідністю та з нагоди відзначення Міжнародного дня осіб з інвалідністю Почесною відзнакою Одеського міського голови «Трудова слава» нагороджені:
- Арцибашева Надія Василівна - членкиня правління громадської організації «Центральне товариство інвалідів міста Одеси»;
- Ройлян Анатолій Олексійович - член правління громадської організації «Київське районне товариство інвалідів міста Одеси».

Почесною грамотою виконавчого комітету Одеської міської ради нагороджені:
- Гаманюк Валентина Павлівна - голова громадської організації «Товариство інвалідів Суворовського району»;
- Максакова Людмила Миколаївна - голова громадської організації «Центральне товариство інвалідів міста Одеси»;
- Шведова Світлана Петрівна - голова громадської організації «Київське районне товариство інвалідів міста Одеси»;
- Звоновська Алла Вікторівна - членкиня громадської організації «Особливі діти»;
- Перчеклій Юрій Анатолійович - директор Одеського виробничого об`єднання «Електрик» Українського товариства глухих.