Новини

Останні події

В Одесі знижується рівень смертності від ВІЛ/СНІДу та туберкульозу

6 грудня 2019 року мер Одеси Геннадій Труханов взяв участь у міжнародному форумі «Лідерство міст у відповідь на епідемію ВІЛ/СНІДу та туберкульозу».

На форумі були присутні представники міжнародних організацій з 50-ти міст світу.

Основна теза заходу: в епоху цифрових технологій і стрімких змін саме міста відіграють ключову роль на глобальному рівні в контексті збереження здоров'я людей. У містах більше сконцентровані епідемії, і саме міста мають необхідну інфраструктуру і ресурси, щоб їх зупинити.

Виконавчий директор партнерства Stop TB Лучика Дітіу зазначила, що Одеса - єдине місто в Україні, яке приєдналося до ініціативи Zero TB Cities з протидії поширенню туберкульозу. Також Одеса стала другим після Києва містом в Україні, яке офіційно висловило готовність використовувати світовий досвід у боротьбі з небезпечними вірусними захворюваннями і підписало Паризьку декларацію.

Сьогодні Одеса досягла високих показників за двома проєктами - рівень смертності в місті від ВІЛ/СНІДу та туберкульозу знижується. Геннадій Труханов зазначив, що приєднання Одеси до глобальних ініціатив викликало безпрецедентну консолідацію зусиль громадянського суспільства, бізнесу і міської влади. Також стимулом до роботи стали відвідини і вивчення досвіду Берна.

У короткі терміни була розроблена і прийнята Міська програма «Fast-Track Одеса». І вже на сьогодні 81,4% від оціночного числа ВІЛ-інфікованих у місті перебувають на диспансерному обліку в спеціалізованих лікувально-профілактичних установах. 75% вперше виявлених хворих отримують антиретровірусну терапію (АРТ). У місті успішність лікування туберкульозу зросла з 53% (до початку проєкту) до 71% (наразі).

«Вітаючи і гаряче підтримуючи особисте лідерство мерів міст, які підписали Паризьку декларацію і декларацію подолання туберкульозу, я хочу відзначити той факт, що у всіх цих містах працюють координаційні ради з питань ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, до складу яких входять ключові спільноти. Спільна робота міської влади та спільнот, на мою думку, є серцем і рушійною силою позитивних змін», - зазначив директор ЮНЕЙДС в Україні Роман Гайлевич.

У рамках роботи форуму Паризьку декларацію і Zero TB Cities підписали відразу 6 міст: Київ, Кишинів і Бєльці, Світлогорськ, Бішкек і Ош. У свою чергу, киргизьке місто Ош підтвердило своє бажання укласти договір про партнерство з Одесою.

* * * * *
Організатори форуму: Альянс громадського здоров'я за підтримки мера Києва Віталія Кличка і команди КМДА в партнерстві з ЮНЕЙДС та за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.