Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Успішний досвід протидії поширенню небезпечних захворювань необхідно інтегрувати в наші реалії

12 грудня 2019 року в приміщенні нової мерії відбулося розширене засідання координаційної ради з питань ВІЛ/ТБ, під час якого міжнародний експерт, керівник неурядової організації «Licit» пан Джейкоб Хуберт розповів про швейцарську модель роботи з наркозалежними людьми.

У засіданні взяли участь мер Одеси Геннадій Труханов і представники Молодіжної ради.

Експерт детально розповів про досвід Швейцарії, починаючи з 50-х років, з протидії поширенню наркоманії і небезпечних інфекційних захворювань, зазначивши, що певних успіхів країні вдалося досягти тільки зі зміною сприйняття проблеми. Наприклад, при новому підході прийнято вважати, що наркоманія - це така ж залежність, як і тютюнопаління, вживання алкоголю, а значить - вимагає допомоги, а не покарання.

«Наші результати: на 95% знизилася смертність, пов'язана з ВІЛ; майже на 100% ми знизили випадки ВІЛ, туберкульозу та гепатиту С. У Швейцарії на 25% знизилася кількість наркоманів, які вживають важкі наркотики. І що не менш важливо, на 70% знизилася злочинність у цій сфері. Міста стали чистими, люди задоволені ситуацією, вони відчувають себе в безпеці», - розповів Джейкоб Хуберт.

Експерт зазначив, що, незважаючи на явні успіхи, у Швейцарії сьогодні багато людей, які страждають різними залежностями. Головним
досягненням, на його думку, є те, що швейцарці навчилися ефективно працювати над вирішенням цієї проблеми, і питання врегульовано на рівні законодавства країни.
«Насправді ми дуже прагматичні люди. Контролювати вживання наркотиків дешевше, ніж посадити людину в тюрму. Один день утримання ув'язненого в Швейцарії обходиться державі в 600 євро. А лікування одного ВІЛ-інфікованого, включаючи терапію і медичне обслуговування протягом його життя, обходиться державі приблизно в 500 тисяч євро», - зазначив Джейкоб Хуберт.

За результатами зустрічі Геннадій Труханов звернувся до представників профільних громадських організацій, лікувальних і соціальних закладів міста з проханням виробити рекомендації щодо впровадження швейцарської моделі в Одесі та представити їх на наступному засіданні координаційної ради.

«Проблему поширення епідемій ВІЛ і туберкульозу не видно, але про її масштаби можна судити тільки виходячи зі статистичних даних. Філософія швейцарської моделі достатня проста, але вона поки що складна для сприйняття в Україні. І якщо є успішний досвід, необхідно розглянути, як його можна інтегрувати в наші реалії», - зазначив Геннадій Труханов.


* * *
У 80-х роках була розроблена революційна концепція, основні постулати якої: там, де є наркотики, є наркозалежні, а проблема вживання наркотиків - суспільна проблема і вимагає об'єднання зусиль. У 1989 році в Швейцарії була відкрита перша, а сьогодні продовжують працювати кімнати безпечного вживання, у яких наркотики приймають під наглядом медперсоналу. На сьогодні практично всі швейцарці, які вживають наркотики, охоплені увагою і допомогою. З наркозалежними працюють неурядові організації, які надають психологічну та інші види допомоги, зокрема й по соціальній інтеграції (аж до надання квартир для тимчасового проживання, влаштування на роботу і т. ін.). Також держава приділяє значну увагу превентивним заходам: проводиться робота в навчальних закладах, клубах, сім'ях. З точки зору захисту прав споживачів, проводиться аналіз наркотичних засобів, які розповсюджуються в країні, і інформування населення про ступінь їх небезпеки для людського організму. Поліція ж зосередила свою увагу на боротьбі з розповсюджувачами наркотиків і небезпечними злочинними угрупованнями.