Новини

Останні події

Мер Одеси Геннадій Труханов: Повернути Будинок Руссова одеситам стало справою честі. Фото. Відео

27 грудня 2019 року увійде в історію нашого міста як день, коли одеситам повернуто Будинок Руссова. Про це заявив мер Одеси Геннадій Труханов на церемонії відкриття фасаду Будинку Руссова після реставрації.

«Коли ми бралися за цей проєкт, враховуючи ступінь руйнування будівлі і масштабність реставраційних робіт, багатьом здавалося, що це нездійсненно. Мало хто вірив, що Будинок Руссова можна відновити. Але особисто для мене повернути Будинок Руссова одеситам стало справою честі. Сьогодні ми дуже раді, що плоди копіткої трирічної праці можуть побачити всі», - сказав Геннадій Труханов.

Мер Одеси висловив величезну подяку за виконану роботу реставраторам, архітекторам і всім, хто вніс свою лепту в повернення і реставрацію Будинку Руссова. Геннадій Труханов підкреслив, що масштабні роботи з відновлення будівель-пам’яток архітектури Одеси триватимуть і далі.

У цей святковий день на Соборній площі для одеситів і гостей міста грав духовий оркестр, артисти театрів виконували безсмертні твори великих авторів.

* * * * *
Будинок Руссова побудований у 1897-1898 роках за проєктом архітекторів Шмідта і Чернігова. Цю будівлю, завдяки неповторним архітектурним і декоративним рішенням, відразу назвали однією з найкращих у місті. У 1991 році будівлю визнано пам’яткою архітектури і містобудування місцевого значення.
Внаслідок неодноразових пожеж 2006-2009 рр. у Будинку Руссова були знищені дах, частково міжповерхові перекриття, сходи, несучі та огороджувальні конструкції. Оскільки повноцінна консервація і ремонтно-реставраційні роботи не проводилися, починаючи з 2009 року будівля не використовувалася як житлова. Документально цей факт був засвідчений у рішенні виконкому від 28 травня 2015 року №126, що дозволило провести консервацію будівлі і продовжити документальну роботу, спрямовану на збереження Будинку Руссова для всіх одеситів.
Міською владою була запрошена німецька компанія, яка провела 3D-сканування об’єкта. За результатами були надані висновки про те, що в цілому Будинок Руссова підлягає відновленню. Зважаючи на те, що земля належить територіальній громаді міста Одеси, керуючись експертизою про те, що в Будинку Руссова фізично немає квартир (залишився тільки фасад), було прийнято рішення про початок процедури відновлення будівлі.
У 2017 році був розроблений проєкт реставрації з пристосуванням Будинку Руссова під громадську будівлю. У 2018 році проведено експертизу проєктно-кошторисної документації. За результатами тендерної процедури укладено договір про закупівлю підрядних робіт з ТОВ «Укрспецпроєкт». Ремонтно-реставраційні роботи розпочалися 18 травня 2018 року.


14.06.2018 // В Одесі приступили до реставрації Будинку Руссова. Фото

14.08.2018 // Будинок Руссова: роботи з відновлення тривають. Фото
На завершальному етапі знаходяться роботи зі зміцнення фундаменту і стабілізації будівлі. Виконано посилення стін другого поверху, проводиться реконструкція центральних сходів. Безпосередньо в Будинку Руссова відкрито реставраційну майстерню. Майстри вручну очищають гіпсову ліпнину від фарби, бруду, кіптяви, цвілі і відновлюють відсутні елементи.

09.11.2018 // В Одесі тривають роботи зі збереження Будинку Руссова і його захисту від руйнування. Проведено укріплення фундаменту будівлі по периметру, посилені несучі конструкції, дверні та віконні прорізи. Виконано монтаж всіх перекриттів, відновлені сходи. Наразі проводиться заміна покрівельної системи, виконується монтаж основи купола.

5 вересня 2019 року відбулася історичне подія - закладання капсули часу з посланням для нащадків про період реставрації Будинку Руссова.