Новини

Останні події

Мер Одеси: Голокост - це трагедія всього людства, про яку ми повинні пам'ятати завжди

27 січня 2020 року в Одеському обласному академічному російському драматичному театрі відбулася церемонія, приурочена Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту і 75-річчю від дня звільнення в'язнів з нацистського концтабору Аушвіц (Освенцим).

Понад 600 одеситів різних національностей і поколінь стали учасниками зустрічі. У цей день молодіжні творчі колективи єврейського культурного центру через призму людських доль розповіли про трагедію Голокосту, яку пережили тисячі одеситів під час Другої світової війни.

«Це трагедія не тільки єврейського народу. Це трагедія всього людства! Цей день ми повинні пам'ятати завжди і не мовчати про жахи Другої світової війни. Сьогодні при найменших проявах фашизму, расизму і ксенофобії необхідно об'єднуватися і припиняти ці прояви», - зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

Перший секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні пані Ілона Хільковська подякувала міському голові, відзначивши масштаб заходів, присвячених Голокосту: «Такі пам'ятні дати та церемонії важливі, щоб передавати та зберігати пам'ять, щоб ніхто і ніколи не зміг сказати, що цього не було, щоб Голокост не повторився в майбутньому».

«Ми говоримо: ніколи більше. Але кожен повинен запитати себе: що я зробив для того, щоб це ніколи більше не повторилося. Кожен повинен розуміти, що ми всі - в одному ковчезі, і іншого ковчега немає», - підкреслив заступник головного рабина Одеси і Півдня України Фішел Чичельницький.

У холі театру також була представлена тематична виставка.

* * * * *
За плідну та сумлінну працю, багаторічну активну діяльність і вагомий особистий внесок у військово-патріотичне виховання молоді, а також з нагоди 10-річчя від дня відкриття в Одесі музею Голокосту Почесним знаком Одеського міського голови «Подяка» нагороджено голову Одеської регіональної Асоціації євреїв-колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів Шварцмана Романа Марковича.