Новини

Останні події

Мер Одеси провів нараду щодо створення зони пріоритетного розвитку. Фото

В Одесі триває робота над Концепцією зони пріоритетного розвитку (ЗПР). Робоча група вже ознайомилася з досвідом роботи Вільних економічних зон у Китаї, Литві і Румунії.
 

Співголова робочої групи Сергій Гриневецький розповів, що найбільш близькою нашому місту є модель роботи СЕЗ Клайпеди  (Литва), яка і ляже в основу Концепції створення ЗПР в Одесі.

3 березня 2020 року мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну робочу нараду з питання реалізації проєкту, завдання якого вивчити рельєф місцевості, визначити першочергові завдання щодо створення інфраструктури і питання взаємодії ЗПР з Одеським портом, продумати під'їзні шляхи, а також умови для ведення експортно-імпортної діяльності.

Як зазначив міський голова Геннадій Труханов, створення Зони пріоритетного розвитку фактично було розпочато більше 15-ти років тому, коли місто виділило понад 50 га землі для реалізації проєкту, ініційованого Міністерством інфраструктури України та Одеським морським торговельним портом.

За цей час приватний інвестор вклав понад 40 млн доларів, і сьогодні ТОВ «Євротермінал» - це демпферний майданчик, яка дозволяє розміщувати до 450-ти великовантажних машин, що йдуть у порт. Це і накопичувальний майданчик, де зберігаються порожні контейнери, митний термінал та ін.

Створені умови дозволили збільшити контейнерний обіг Одеського порту з 100 000 ТEU до 600 000 ТEU на рік, на піку обіг досягав 1 млн ТEU на рік. Також з вулиць Одеси було відведено великовантажний транспорт, який чекає дозвіл в'їзду в порт. У планах підприємства - будівництво залізничної гілки і дороги, яка з'єднає Об'їзну дорогу з Євротерміналом, що дозволить повністю вивести великовантажний транспорт з вулиць міста.

«Зона пріоритетного розвитку - це досить амбітний і важливий проєкт, який дозволить Одесі розвиватися більш активно, що позитивно позначиться на розвитку регіону і України загалом. Поля фільтрації і вже створена інфраструктура по всіх параметрах підходять для розвитку промислового комплексу міста. Нам залишається тільки створити умови, які зможуть зацікавити інвестора. Спочатку робоча група пропонує розробити компенсаційний механізм, який буде компенсувати частину сплачених до міського бюджету податків і окупати інвестиції в більш короткй термін», - розповів Геннадій Труханов.

Проєкт Концепції планується винести на розгляд сесії Одеської міської ради вже в цьому році.

На першому етапі мова йде про територію близько 100 га, на якій будуть діяти пільгові умови для розвитку бізнесу. Однією з умов стане обов'язкова реєстрація підприємства в Одесі, а також пріоритет для одеситів при прийомі на роботу в підприємство.