Новини

Останні події

Мер Одеси: Єдиний дієвий спосіб запобігти поширенню вірусу - введення обмежувальних заходів

16 березня 2020 року під головуванням мера Одеси Геннадія Труханова пройшло розширене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (Комісія ТЕБ та НС).

У засіданні взяли участь: відповідальні керівники структурних підрозділів одеської мерії, представники Одеського лабораторного центру, «Інфоксводоканалу», Одеського міжнародного аеропорту, дирекції залізничних перевезень, Адміністрації морських портів України, Прикордонної служби України, Нацполіціі, ДСНС та інших силових і відомчих організацій.

На засіданні Комісія ТЕБ та НС підтримала рішення від 15 березня 2020 року Міської комісії з питань зниження ризику інфікування і попередження поширення гострої респіраторної інфекції, викликаної коронавірусом COVID-19, про посилення в Одесі обмежувальних заходів.

Було відзначено, що наразі в боксах Одеської міської інфекційної лікарні перебувають 11 пацієнтів з ознаками гострої респіраторної хвороби, у яких експрес-тести не виявили грип, що, згідно із затвердженим алгоритмом дій, відносить їх до групи осіб з підозрою на коронавірус. Біоматеріали пацієнтів направлені в Одеський лабораторний центр, а в разі необхідності будуть направлені до Центру громадського здоров'я в Київ.

«Сьогодні у всьому світі немає спеціальних лікарських засобів і вакцин від коронавірусу. Як показав досвід, навіть найдосконаліша система охорони здоров'я країн світу не готова справлятися з великим напливом пацієнтів. Єдино дієвий спосіб - запобігти поширенню вірусу (будь-якого вірусу) шляхом обмеження відвідування місць масового скупчення, тобто самоізоляція», - підкреслив Одеський міський голова Геннадій Труханов.

У медичних закладах Одеси є в наявності 65 апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), за інформацією департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради, необхідно закупити ще 61 такий апарат.

На сесію Одеської міської ради, проведення якої заплановано на 18 березня 2020 року, готується проєкт рішення про виділення бюджетних коштів на придбання додаткового обладнання, медпрепаратів, тест-систем, засобів захисту, дезінфекції та ін.

Члени комісії також обговорили питання посилення заходів для виконання превентивних заходів Міського плану протиепідемічних заходів щодо зниження ризиків інфікування новим коронавірусом Covid-19 в Одесі,  а також удосконалення механізмів взаємодії між відповідальними особами в разі виявлення перших пацієнтів з коронавірусом.

Від сьогодні на сайті департаменту освіти і науки Одеської міської ради, у розділі «Дистанційне навчання», 
публікуються відеоуроки з основних предметів для всіх паралелей з 1-го по 11-й класи.

Крім того, на засіданні було відзначено, що проведені переговори з керівниками хлібобулочних підприємств міста. Міських запасів борошна і зерна досить для безперебійного забезпечення Одеси хлібом протягом 3-х місяців.

Також був намічений перелік актуальних тем, які потребують звернень до центральних органів влади.

В Одесі в рамках роботи Центру невідкладної медичної допомоги створена «гаряча лінія» з питань коронавірусу COVID-19. Консультації фахівців можна отримати за номерами телефонів:
15-50 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів;
0-800-50-15-50 - безкоштовно з мобільних телефонів
.