Новини

Останні події

Зупинити коронавірус: мер Одеси провів нараду з керівниками приватних клінік

Вчора, 17 березня 2020 року, мер Одеси Геннадій Труханов провів робочу нараду з керівниками приватних медичних закладів з питань протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Одесі.

Міський голова проінформував учасників наради про прийняті в місті заходи і реалізацію Міського плану протиепідемічних заходів щодо зниження ризиків інфікування новим коронавірусом.

На нараді зазначалося, що введення карантину і самоізоляція є найбільш ефективними заходами щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

«Ми відстежували ситуацію із захворюваністю на коронавірус і почали завчасно готуватися. 15 березня було підписано розпорядження про тимчасове припинення роботи об'єктів загального користування, і вже в понеділок багато міст України наслідували наш приклад, що показує правильність і своєчасність вжитих нами заходів. Сьогодні коронавірус - це загальна для всіх небезпека. Ми всі живемо в Одесі, тому повинні спільно захистити наше місто і здоров'я одеситів», - підкреслив мер Одеси Геннадій Труханов.

На нараді обговорювалися питання об'єднання зусиль і координації роботи муніципальних і приватних медичних структур для ефективного реагування в разі реєстрації коронавірусної інфекції в Одесі. Для цього необхідно забезпечити постійний обмін інформацією, надання приватними клініками даних про реєстрацію пацієнтів з підозрою на коронавірус COVID-19, створення єдиного інформаційного простору для комплексного розуміння ситуації по ліжковому фонду, наявності медикаментів, медобладнання та засобів індивідуального захисту.

В Одесі основною базою для госпіталізації пацієнтів з підозрою на коронавірус є міська клінічна інфекційна лікарня. Розроблено план перепрофілювання ліжкового фонду інфекційної лікарні та інших медичних закладів у разі зростання захворюваності на коронавірус. Вивчається можливість у разі реєстрації масової захворюваності на коронавірус організації додаткових ізоляторів у приватних клініках для пацієнтів, з якими у них підписаний договір, а також участь бригад приватних клінік у госпіталізації пацієнтів.

Крім того, обговорювалася можливість розгортання додаткових реанімаційних місць у приватних клініках при масовій реєстрації випадків коронавірусу або передачі дихальної апаратури в тимчасове користування міських медзакладів.
Учасники наради також обговорили питання забезпечення безпеки персоналу приватних клінік, постачання масками і захисними костюмами, дезобробки приміщень і транспортних засобів, закупівлі тестів на коронавірус.


* * * *
В Одесі і Одеському регіоні зараз не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус COVID-19.
Станом на ранок 17 березня 2020 року в Україні зареєстровано 7 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу: у Чернівецькій області - 4, Києві - 2 і Житомирській області - один (летальний).
В Одесі працює «гаряча лінія» Центру невідкладної медичної допомоги з питань коронавірусу:

15-50 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів;
0-800-50-15-50 - безкоштовно з мобільних телефонів.


Профілактика коронавірусу і порядок звернення за медичною допомогою у разі респіраторної інфекції.