Новини

Останні події

Мер Одеси на зустрічі з громадськістю обговорив питання резонансних будівництв. Фото. Відео

19 березня 2020 року Одеський міський голова Геннадій Труханов зустрівся з представниками громадських організацій та ініціативних груп одеситів.

Під час діалогу відбулося обговорення питань резонансних будівництв у місті, зокрема - зведення багатоповерхових будівель на території колишніх санаторно-оздоровчих комплексів, у секторі індивідуальної житлової забудови та прибережній зоні. Крім того, обговорювалися можливі заходи впливу на недобросовісних забудовників, які можуть бути прийняті в рамках повноважень міської влади.

Одеський міський голова представив учасникам зустрічі свого нового заступника з питань будівництва Сергія Подгайного. На зустрічі також були присутні представники профільних структурних підрозділів одеської мерії.
На сьогодні в Україні проходить ліквідація Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ.

18 березня 2020 року набули чинності постанови Кабміну №218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції» і №219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Постанова №219, крім іншого, призупиняє дію постанови №553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» від 23 травня 2011 року, яка регулювала порядок проведення інспекційного контролю за будівництвом.

Таким чином, наразі управління ДАБК Одеської міськради фактично не має права проводити перевірки об'єктів будівництва та реконструкції.

Крім того, практично не здійснюється перевірка повноти даних, наведених замовником будівництва, а також їх достовірність при електронній реєстрації дозвільних документів та документів про готовність об'єктів до експлуатації, які здійснюються на онлайн-сервісі «Електронного кабінету забудовника».

У складний перехідний період, коли не буде інспекційного контролю над будівництвом, мірою впливу на забудовника є об'єднання зусиль міської влади з громадськістю.

Мер Одеси Геннадій Труханов доручив своєму заступнику Сергію Подгайному об'єднати всі озвучені на зустрічі питання в тематичні блоки, щоб потім разом з громадськістю розробити механізми, які дозволять вплинути на будівництва, що виконуються з порушеннями нормативно-правових актів.

Також міський голова запросив учасників зустрічі взяти участь у розробці змін до Генерального плану міста та коригуванні історико-архітектурного плану міста.