Новини

Останні події

Геннадій Труханов відвідав нову станцію дегазації на Дальницьких кар'єрах. Фото

На форумі ODESA 5T, який проходив 3-4 жовтня минулого року, був підписаний Меморандум про співпрацю з українською компанією ТОВ «Clear Energy» і дано старт роботі над проєктом дегазації полігону твердих побутових відходів (ТПВ) на Дальницьких кар'єрах.

28 квітня 2020 року мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну робочу нараду, під час якої обговорили питання роботи станції дегазації, а також перспективи будівництва сміттєпереробного заводу.

Як зазначив виконавчий директор ТОВ «Clear Energy» Сергій Савчук, станція дегазації, побудована на Дальницьких кар'єрах, - найбільша полігонна станція в Україні.

Загальна встановлена потужність обладнання - 3,51 МВт, що дозволить утилізувати до 12 млн куб. м біогазу на рік і виробляти щодоби близько 70 тис. кВт/год, або понад 24 млн кВт/год електроенергії на рік. На сьогодні в регіонах України вже працюють 16 об'єктів дегазації ТПВ потужністю від 0,33 МВт до 1,5 МВт.

Наразі проводяться пусконалагоджувальні роботи і підключення до електромереж.
Принцип роботи станції простий. Внаслідок розпаду і розкладання органічних складових сміття на полігоні ТПВ виділяється біогаз, який відкачується насосом з пробурених свердловин і транспортується через трубопроводи до газових фільтрів, а згодом подається в когенераційні установки, які і виробляють електроенергію.

«Для нас важливо, що крім виробництва «зеленої енергії» станція дегазації дозволить вирішити низку екологічних питань: значно знизяться викиди шкідливих речовин в навколишнє середовище, а також буде мінімізований ризик виникнення пожеж на звалищі», - розповів Геннадій Труханов.

Під час робочої наради Геннадій Труханов і Сергій Савчук також обговорили наступні етапи проєкту - рекультивацію полігону та будівництво заводу з утилізації сміття.

Довідка
Тверді побутові відходи з Одеси звозять на полігон «Дальницькі кар'єри». Загальна площа полігону становить 96,2 га, за рік на полігоні збирається близько 525 тис. тонн сміття.