Новини

Останні події

Вахта пам'яті: в Одесі з почестями перепоховали воїнів Другої світової війни

8 травня 2020 року, у День пам'яті і примирення, мер Одеси Геннадій Труханов взяв участь у перепохованні останків учасників оборони Одеси від нацистських окупантів у роки Другої світової війни.

Роботи з пошуку та перепоховання бійців проводяться учасниками проєкту «Вахта пам'яті» з 2009 року. За цей час за підтримки Геннадія Труханова пошуковими загонами було знайдено і перепоховано понад 500 воїнів, загиблих при обороні і звільненні Одеси.

Сьогодні з почестями біля пам'ятника загиблим шахтарям на Меморіалі 412-ї батареї відбувся обряд перепоховання ще 9 загиблих. Один з них - харків'янин Іван Прокопович Горєлов, 1912 р.н., за архівними документами числиться убитим з серпня 1941 року. Також встановлено, що з 8 безіменних воїнів двоє - учасники Григорівського десанту, один - народний ополченець, інші - моряки.

 

****
Григорівський десант - тактичний морський десант, висаджений Чорноморським флотом у ніч на 22 вересня 1941 року на узбережжі Чорного моря, у районі села Григорівка Лиманського району. Після десантування на узбережжі морські піхотинці атакували противника в населених пунктах Чабанка, Стара Дофінівка і Нова Дофінівка.
Паралельно стрілецькі дивізії Приморської армії з районів Крижанівки і Куяльницького лиману завдали раптовий контрудар по румунських військах у напрямку Свердлово (у 2016 році перейменовано в Іваново). Також з північно-східної околиці села Корсунці розпочав наступ посилений піхотою бронетанковий батальйон.

На кінець дня 22 вересня десантники і сили Приморської армії розгромили дві румунські піхотні дивізії, лінія фронту була відсунута на 5-8 кілометрів від міста. Серед трофеїв морських піхотинців була батарея далекобійної артилерії (чотири 150-мм гармати), яка раніше обстрілювала Одесу.