Новини

Останні події

В Одесі обговорили питання виконання бюджету в умовах карантину

25 травня 2020 року в одеській мерії відбулося робоче засідання, на якому було розглянуто питання про виконання бюджету міста Одеси за 5 місяців 2020 року та очікуване його виконання по доходах і видатках в поточному році.

Як зазначила віцемер Одеси-директорка департаменту фінансів Одеської міської ради Світлана Бедрега, виконання бюджету міста в 2020 році відбувається в умовах уповільнення зростання економіки країни, пов'язаного з карантинними обмеженнями.

Це негативно впливає на економічну активність, веде до зменшення обсягів торгівлі, споживчої активності населення, скорочення виробництва та інвестицій.

За оцінкою Міністерства фінансів України, фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 2020 рік в цілому зменшиться на 48,9 млрд грн, або 10%, у тому числі по загальному фонду - на 46,9 млрд грн (10,8%) і спеціальним фондом - на 2, 0 млрд грн (3,8%).

Це пов'язано з низкою об'єктивних факторів, викликаних пандемією коронавірусу у світі і карантинними обмеженнями, введеними у зв'язку з цим в Україні.

Так, з метою запровадження певних податкових пільг, встановлення мораторію на проведення перевірок органами контролю і ослаблення фінансового навантаження зі сплати певних податків, мит на суб'єктів господарювання на період проведення карантину в березні 2020 року Верховна Рада України прийняла Закони України № 533-IX і № 540-IX.

В Одесі для підтримки суб'єктів господарювання, що здійснюють торговельну та іншу діяльність у МАФах, і суб'єктів господарювання в сфері розміщення зовнішньої реклами на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV 2, виконавчим комітетом Одеського міської ради 26 березня 2020 року прийняті рішення № 95 та № 99.

Зазначені вище заходи і ситуація в країні в цілому мають певний вплив на наповнення дохідної частини місцевих бюджетів України, в тому числі бюджету міста Одеси.

За результатами робочої наради Одеським міським головою Геннадієм Трухановим були дані відповідні доручення щодо вжиття заходів по наповненню бюджету міста Одеси, а головним розпорядникам бюджетних коштів - по скороченню непершочергових видатків.