Новини

Останні події

Одеса попрощалася з Яковом Савченком - учасником оборони і звільнення міста

4 червня 2020 року одесити попрощалися з Яковом Андрійовичем Савченком - учасником Другої світової війни, оборони та визволення Одеси, учасником взяття Берліна.

Яків Андрійович помер 2 червня на 97-му році життя.

«Сьогодні сумує Місто-герой Одеса. Яків Андрійович прожив яскраве героїчне життя. Численні його нагороди говорять голосніше за будь-які слова. Після війни він все життя присвятив вихованню патріотів своєї країни і залишив нам у спадок свої спогади, зафіксовані в книгах», - розповів Геннадій Труханов.

Міський голова зазначив, що в Одесі залишилося 19 учасників оборони і визволення міста.

*****
Яків Андрійович Савченко народився 2 травня 1924 року в Черкаській області. Після смерті матері потрапив до дитячого будинку. З 1940 по 1941 рік був вихованцем Новодофінівського дитячого містечка Одеського Приміського району.

З початком Другої світової війни Яків Андрійович пішов на фронт добровольцем. Воював у складі винищувального батальйону, потім вів підпільну роботу в партизанському загоні. Знання румунської мови багато в чому допомагало розвідувальній діяльності під час окупації Одеси.

10 квітня 1944 року став бійцем-розвідником 248-ої Одеській стрілецької дивізії і дійшов до Берліну. У ніч з 1 на 2 травня 1945 при штурмі рейхсканцелярії легендарний розвідник отримав важке поранення і залишився без ноги.
За участь у бойових діях у роки Другої світової війни нагороджений численними орденами і медалями.

Після війни Яків Андрійович повернувся до Одеси. Його трудова діяльність була пов'язана з освітою і вихованням підростаючого покоління.
Учитель історії, директор школи, заступник директора з навчальної роботи Одеського медучилища №2, пропрацював 17 років в Одеському регіональному інституті державного управління Національної академії держуправління при Президентові України. Яків Савченко - автор численних наукових і публіцистичних праць.