Новини

Останні події

В Одесі з'явилися підземні контейнери для збору твердих побутових відходів. Фото, відео

В Одесі реалізований пілотний проєкт зі встановлення підземних контейнерів для збору твердих побутових відходів (ТПВ). На сьогодні на Приморському бульварі в 3-х місцях встановлено 8 таких контейнерів.

Як зазначив Одеський міський голова Геннадій Труханов, до цього проєкту місто йшло не один рік. Спочатку був вивчений європейський досвід, а також особливості збору і вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) в Одесі.

Нові підземні контейнери, на відміну від німецьких аналогів, мають гідравлічну систему підйому і не потребують підключення до електропостачання, що дозволяє встановлювати їх у будь-якому місці і в короткі терміни. Конструкція контейнерів дозволяє спорожняти їх, використовуючи наявні у компаній, що вивозять сміття, сміттєвози.

«Ми презентували нову систему збору твердих побутових відходів, і вона вже зацікавила будівельні і керівні компанії, а також ОСББ. Плануємо презентувати її суб'єктам сфери послуг і торгівлі. Надалі будемо встановлювати підземні контейнери по всьому місту, використовувати для цього як бюджетні, так і позабюджетні кошти», - розповів Геннадій Труханов.

***
Для споживача залишаються видимими тільки сміттєзбірники, які зовні нагадують урну. Зверху сміттєзбірник накритий кришкою, що відкривається за допомогою педалі. Його горловина не дозволяє скидати сюди великі побутові відходи. Відповідне маркування і можливість зміни розміру отвору сміттєзбірника дозволяє реалізувати систему роздільного збору сміття, а сама конструкція - застосовувати різні опції. Наприклад, за бажанням споживачів на кришку може бути встановлений замок, що відкривається за допомогою чіпа; GPS-датчики будуть сигналізувати про заповнення контейнера, також можливе встановлення системи пожежогасіння та ін. Пілотний проєкт реалізований за позабюджетні кошти.