Новини

Останні події

Фундамент Будинку Лібмана в Одесі зміцнять у процесі ремонтно-реставраційних робіт

В Одесі тривають ремонтно-реставраційні роботи на пам'ятці архітектури та містобудування місцевого значення на вул. Преображенській, 23 ріг вул. Садової - Будинку Лібмана.
На сьогодні демонтована пошкоджена ліпнина, виготовляється нова, тривають реставраційні роботи по фасаду будівлі.

Під час проведення робіт з'ясувалося, що на першому поверсі будівлі власники нежитлового приміщення знесли дві несучі стіни без дозвільних документів. Це призвело до перерозподілу навантаження на нижню частину підвальних приміщень і до просідання стін будинку. Таким чином, пам'ятник архітектури виявився практично на межі обвалення.

Про це заявив під час відвідування Будинку Лібмана мер Одеси Геннадій Труханов.

«В основі багатьох проблем цього будинку лежить варварське ставлення тих людей, які проводять ремонти, не погоджуючи їх. Нам необхідно виробляти механізми контролю навіть за власниками приміщень усередині будинків-пам'яток архітектури. Робити треба так, як це робиться в усьому світі, де без спеціального дозволу в стіну пам'ятки архітектури власник приміщення не має права навіть цвях забити. А про те, щоб не впустити до приміщення органи контролю з муніципалітету, навіть мови не може бути. Зараз головна мета - зберегти нашу архітектурну спадщину для всіх одеситів, включаючи майбутні покоління. І ми до цього прагнемо, незважаючи на всі складнощі», - підкреслив міський голова.

На сьогодні підрядна організація, яка проводить ремонтно-реставраційні роботи, виконала локальні посилення елементів будівлі. Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради замовлено коригування наявного проєкту ремонтно-реставраційних робіт для проведення робіт з посилення фундаменту Будинку Лібмана. Роботи будуть виконані після проходження всіх передбачених законодавством процедур і узгоджень.

* * * * *
Проєктом ремонтно-реставраційних робіт пам'ятки архітектури і містобудування місцевого значення на вул. Преображенській, 23 ріг вул. Садової - Будинку Лібмана планується відремонтувати покрівлю, відновити покрівельну вежу і світловий ліхтар будівлі, а також замінити водостічну систему. Крім того, відреставрувати фасад і декоративні елементи фасаду будівлі, обладнати його підсвічуванням, посилити дверні та віконні прорізи, замінити віконні та дверні блоки, відремонтувати цоколь будівлі, балкони і ґанки. Завершальним етапом робіт має стати впорядкування прилеглої території.