Новини

Останні події

В Одесі планують відновити Будинок Гоголя. Фото, відео

Сьогодні, 30 липня 2020 року, виконавчий комітет Одеської міської ради прийняв рішення про створення комісії з обстеження стану житлового будинку, розташованого за адресою: вул. Гоголя, 11.

Будинок був побудований у 1846 році і належав дядькові Миколи Васильовича Гоголя по материнській лінії - відставному генерал-майору Андрію Трощинському. Письменник зупинявся у нього, коли жив в Одесі в 1850-1851 роках. Сьогодні одесити називають цю будівлю Будинком Гоголя.

Будинок знаходиться в управлінні ОСББ, створеному в 2009 році двома власниками, які викупили всі квартири у флігелі А.
До сьогодні ОСББ не уклало охоронний договір і не вживає жодних дій по відновленню будівлі. Враховуючи, що Будинок Гоголя - пам'ятка архітектури, цей документ є одним з обов'язкових.

Після завершення засідання виконкому комісія разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим побувала на об'єкті, де провела візуальний огляд приміщень Будинку Гоголя.

Коментуючи результати огляду, міський голова зазначив, що, незважаючи на очевидність аварійного стану будівлі, для дотримання законодавчої процедури необхідно отримати експертний висновок про стан будинку. Тільки після цього можна буде приступити до подальших кроків зі збереження будинку-пам'ятки архітектури.

«Ми зробимо все можливе, щоб зберегти Будинок Гоголя. Але його відновлення пройшло б досить швидше і ефективніше, якби ми об'єдналися. Усі! Починаючи від Міністерства культури і відповідних органів по вертикалі влади до власників приміщень. Міська політика останніх п'яти років яскраво свідчить, що ми готові відновлювати наші пам'ятки архітектури», - заявив Геннадій Труханов.

***
З 2015 року в Одесі проводиться системна робота зі збереження культурної спадщини: відреставровані знамениті Потьомкінські сходи, друге життя отримала Воронцовская колонада, відновлений практично зруйнований Будинок Руссова, повернута колишня краса знаменитому Будинку з Атлантами, триває реставрація Будинку Лібмана.