Новини

Останні події

Фасадний корпус Будинку Гоголя визнаний непридатним для проживання

30 липня 2020 року рішенням виконкому Одеської міської ради було створено комісію з обстеження стану житлового будинку, розташованого по вул. Гоголя, 11. 

Будинок був побудований у 1846 році і належав дядькові Миколи Васильовича Гоголя. Письменник зупинявся у нього, коли жив в Одесі в 1850-1851 роках. Сьогодні житловий будинок за цією адресою складається з чотирьох корпусів.
Письменник жив у фасадному г-подібному корпусі (літ. «А») – саме цю частину одесити називають Будинком Гоголя.

«Не дивлячись на те, що аварійний стан Будинку Гоголя очевидний, для виконання законодавчої процедури і продовження нашої роботи необхідно отримати експертний висновок. Це – підстава для виділення коштів на консервацію Будинку Гоголя, щоб врятувати його від процесів подальшого руйнування», – зазначив Геннадій Труханов.

Сьогодні, 17 серпня 2020 року, на позачерговому засіданні виконавчого комітету Одеської міськради були представлені результати роботи комісії:
«Протягом останніх років житлові приміщення г-подібного фасадного корпусу (літ. «А») не експлуатувалися. Цей корпус відключений від інженерних мереж та не обслуговується. Елементи декоративного оздоблення фасадів мають значні ділянки пошкодження, деформації та втрати. Карнизи мають окремі ділянки обвалення архітектурного декору. Найбільше пошкоджень декору зафіксовано на зовнішніх стінах 5-гранного еркеру в центральній частині чільного фасаду. Ліпний декор лиштв, підвіконних фільонок міжповерхових тяг має ділянки руйнування. Покрівля у правій частині будівлі обвалена. Через відсутність покрівлі та надмірне зволоження відбулося обвалення горищного перекриття та перекриття між першим та другим поверхами. Внаслідок обвалення даху та покрівлі внутрішні приміщення у правій частині будівлі є незахищеними від атмосферних впливів».

Сьогоднішнім рішенням виконкому Одеської міської ради фасадний г-подібний корпус (літ. А) житлового будинку по вул. Гоголя, 11 визнаний непридатним для проживання і таким, що не відповідає технічним і санітарним вимогам.

Найближчим часом почнеться розробка проєкту консервації об'єкта на осінньо-зимовий період.

Паралельно з цим буде розроблено проєкт реставрації Будинку Гоголя і визначені джерела фінансування робіт.