Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Будинок Гоголя - це перший приклад конструктивних відносин з власником щодо збереження пам'ятки архітектури

28 серпня 2020 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю в сфері збереження об'єкта культурної спадщини на вул. Гоголя, 11.

Предметом цього Меморандуму є забезпечення проведення заходів з консервації, реставрації та подальшого використання пам'ятки культурної спадщини - Будинку Гоголя.

З боку Одеської міської ради документ підписаний головою Приморської районної адміністрації Маратом Корольовим, з боку Товариства співвласників багатоквартирного будинку «Затишне» - представником ОСББ Олексієм Британовим.

Протягом вересня планується завершити розробку проєкту першочергових протиаварійних і консерваційних робіт і, по можливості, у найкоротші терміни відновити покрівлю фасадного г- подібного житлового будинку на вул. Гоголя, 11, щоб запобігти в осінньо-зимовий період попаданню всередину опадів.

Паралельно з цим буде розроблятися проєкт ремонтно-реставраційних робіт, виконання яких планується розпочати вже наступного року. Співвласники квартир займуться відновленням внутрішніх приміщень, виконавчі органи Одеської міської ради - реставрацією фасаду та капітальним ремонтом місць загального користування.

Міський голова підкреслив, що Будинок Гоголя - це перший приклад конструктивних взаємин між міською владою та власниками квартир щодо збереження будинку і висловив упевненість, що цей приклад наслідуватимуть власники квартир та інших будівель-пам'яток архітектури.

Мер Одеси також зазначив, що з ОСББ «Затишне» досягнуто попередньої домовленості про розміщення в одному з приміщень Будинку Гоголя музейної експозиції, пов'язаної з життям і творчістю письменника.

«Ми прислухаємося до думки культурологів, істориків і архітекторів. Але однозначно до неї буде вільний доступ, і ім'я Гоголя збережеться як одна з перлин нашого міста», - зазначив представник ОСББ «Затишне» Олексій Британов.

Довідка
Будинок, розташований за адресою: вул. Гоголя, 11належав дядькові Миколи Васильовича Гоголя. Письменник зупинявся у нього, коли жив в Одесі в 1850-1851 роках.

У 2008 році будівлю занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятку архітектури та містобудування, історії місцевого значення.

Рішенням виконкому Одеської міської ради 30 липня 2020 року було створено комісію з обстеження стану житлового будинку, розташованого на вул. Гоголя, 11. І вже 17 серпня 2020 року рішенням виконкому Одеської міськради фасадний г-подібний корпус (літ. А) житлового будинку на вул. Гоголя, 11 визнаний непридатним для проживання і таким, що не відповідає технічним і санітарним вимогам.