Новини

Останні події

Мер Одеси вручив скульптору і художнику Михайлу Реві Почесний знак імені Г. Маразлі. Фото

18 вересня 2020 року в Одеському художньому музеї відбулося відкриття виставки Михайла Реви «Одкровення/Revelation».

Виставка включає 49 скульптур і 16 графічних робіт різних років. Експозиція починається з ікон, які художник створив у 1994 році для фільму «Пустеля» режисера Михайла Каца. Невід'ємною частиною виставки став також період карантину, проведений в Мексиці. Ця країна вразила художника насиченістю і відкритістю кольору, неймовірністю природних форм, екологічними проблемами планети Земля.

Виставка «Одкровення/Revelation» триватиме до 29 листопада.

Як зазначив автор, до цієї виставки він ішов 35 років і це одкровення різних періодів його життя і творчості. А для глядача експозиція - гарна можливість простежити трансформацію мистецтва Михайла Реви. Крім того, на виставці представлені зменшені копії, а також прототипи, які надихнули автора на створення скульптур, які сьогодні є пам'ятками нашого міста.

«Михайло Рева вніс значний внесок у культурне життя нашого міста. І він продовжує працювати над тим, щоб створювати візитні картки міста, які в усьому світі асоціюються з Одесою», - підкреслив Одеський міський голова Геннадій Труханов на відкритті виставки.

Мер Одеси відзначив, що кожна з численних робіт Михайла Реви має особливий філософський підтекст. Це особливо показово в скульптурі «Одеській час» у Міському саду. Фонтан «Початок початків» без перебільшення можна назвати душею Грецького парку. Ангел на Центрі реабілітації дітей ім. Бориса Литвака настільки став символом цього Центру, що в усьому світі його так і називають - «Будинок з Ангелом». «Будинок Сонця»  на пляжі «Ланжерон» з'явився теж не випадково: на світанку сонце «входить» в Одесу через двері, що стоять біля моря відчинені навстіж. Не тільки гості Одеси, але й багато одеситів готові стояти в черзі, щоб сфотографуватися на 12-му стільці в Міському саду. У цих та інших роботах Михайла Реви завжди відчувається любов до Одеси, осмислене поєднання знання її історії і бажання створити образну впізнаваність рідного міста.

Крім того, Михайло Рева очолює Раду з дизайну при департаменті архітектури Одеської міської ради, беручи активну участь у вирішенні питань благоустрою міста. Одним з недавніх проєктів Михайла Реви став Інтерактивний музей історії Одеси в Преображенському парку


За вагомі творчі здобутки, високу професійну майстерність, а також значний особистий внесок у розвиток культури і мистецтва, справу примноження слави, престижу і міжнародного авторитету міста Одеси Михайло Володимирович Рева нагороджений Почесним знаком Одеського міського голови імені Г.Г. Маразлі III ступеня

Нагорода була присвоєна в березні цього року до 60-річчя Михайла Реви, а її вручення відбулося на відкритті виставки «Одкровення/Revelation».

У 2016 році їм було засновано благодійний фонд Reva Foundation, ідея якого полягає в підтримці молодої талановитої молоді, нових проєктів, створенні та продовженні в Одесі традицій архітектури і реставрації.

Михайло Рева - лауреат багатьох архітектурно-художніх і дизайнерських фестивалів і конкурсів, в т.ч. національного конкурсу в галузі архітектури «Творення»; володар Першої премії міжнародного конкурсу на створення Меморіально-музейного комплексу «Бабин Яр» у Києві та Першої премії міжнародного конкурсу на кращу ідею для художньої інсталяції в атріумі універмагу «ЦУМ» (Київ).