Новини

Останні події

В одеському електротранспорті впроваджують безготівкову оплату за допомогою додатка Transpod

В одеському трамваї або тролейбусі можна буде розрахуватися не тільки готівкою, а й безготівковими коштами за допомогою звичайного смартфона. Це стало можливим завдяки спільним діям КП «Одесміськелектротранс», компаній Transpod і EasyPay.

Безготівковий розрахунок є альтернативою і не скасовує звичні форми оплати: при проїзді в трамваях і тролейбусах можна буде, як і раніше, розрахуватися готівкою або пред'явити багаторазовий проїзний квиток.

Для пільгових категорій громадян проїзд у міському електротранспорті залишиться безкоштовним.

Безготівковий розрахунок буде здійснюватися за допомогою програми Transpod. Ця програма вже давно знайома одеситам як сервіс, за допомогою якого можна відстежити рух міського транспорту в режимі онлайн, а також планувати свої поїздки в громадському транспорті і прокладати маршрути на карті. Достатньо одного разу прив'язати до додатка свою платіжну карту і надалі при проїзді в міському електротранспорті купувати квиток, вибравши опцію «оплата за проїзд». На сьогодні додатком вже користуються близько 30 тисяч осіб.

Як зазначив мер Одеси Геннадій Труханов, за останні кілька років міський електротранспорт дуже змінився. Паралельно було реалізовано низку пілотних проєктів. Вони показали затребуваність безготівкового способу оплати, тому сьогодні можна з упевненістю говорити про актуальність і своєчасність впровадження такої форми
оплати в нашому транспорті.

«Ми вводимо нову послугу передусім для зручності одеситів, які звикли до безготівкового розрахунку. У  поєднанні з наявними звичними і відомими формами оплати за проїзд - це великий спектр послуг, які пропонує наше комунальне підприємство», - сказав Геннадій Труханов.

У перспективі планується впровадити безготівкову форму оплати в міських маршрутках з можливістю оплати повного маршруту з урахуванням зміни транспорту.


***
Для прийому безготівкової форми оплати в міському електротранспорті з'являться спеціальні датчики, які за допомогою технології Bluetooth зможуть фіксувати і зчитувати транзакції, здійснювані одеситами за допомогою мобільного додатка Transpod. Пасажир у своєму смартфоні купує квиток або кілька квитків, кондуктор за допомогою спеціального пристрою зчитує цю оплату, гроші надходять на рахунок КП «Одесміськелектротранс».