Новини

Останні події

В Одесі стартував проєкт встановлення сонячних батарей на багатоповерхових будинках. Фото

На початку 2020 року за сприяння одеської мерії розпочалася робота над проєктом «Сонячне місто», який передбачає встановлення на дахах багатоквартирних будинків сонячних батарей.

Реалізація проєкту здійснюється за рахунок залучених коштів підприємств, які мають відповідну ліцензію.
Сонячні батареї призначені виключно для генерації електричного струму, який буде спрямовуватися в електричну мережу за «зеленим тарифом».

«Що стосується жителів багатоквартирного будинку, то для них вигода очевидна - вони отримають відремонтований дах і згодом будуть отримувати 25% прибутку від виробленої електроенергії. За попередніми підрахунками, це 80-90 тисяч гривень у рік на будинок. Ці кошти мешканці зможуть витрачати на благоустрій та ремонт власного будинку», - зазначив Геннадій Труханов.

Міський голова відзначив і плюси для міста - залучення коштів для ремонту житлового фонду та зниження споживання електроенергії, виробленої традиційними способами. Це буде сприяти зниженню викидів СО2 та виконанню «Угоди мерів» щодо зниження викидів вуглекислого газу, до якої Одеса приєдналася у 2015 році.

На сьогодні це перша сонячна електростанція, встановлена на даху багатоквартирного будинку в рамках проєкту «Сонячне місто». За позабюджетні кошти вже придбано обладнання для встановлення одинадцяти таких станцій (1450 фотоелектричних модулів і 11 інверторів для перетворення постійного струму в змінний).

Наразі проводяться роботи з капітального та поточного ремонту дахів трьох будинків, на яких найближчим часом будуть встановлені сонячні електростанції.

Довідка
«Зелений тариф» - спеціальний тариф, за яким держава закуповує у приватних осіб електроенергію, що згенерована сонячними (СЕС) і вітровими (ВЕС) електростанціями. Для СЕС, вмонтованих у фасади будівель і на дахах будівель, введених в експлуатацію після 30 червня 2015 року, тариф становить 4,54 грн/кВтг.