Новини

Останні події

У Прохоровському сквері Одеси планують будівництво музею Голокосту. фото

Прохоровський сквер в Одесі зберігає сумну історію, саме звідси у вересні 1941 року  гнали євреїв по «дорозі смерті».

Сьогодні сквер має дуже важливе історичне і культурне значення, так як на його території знаходяться меморіальний комплекс пам'яті жертв Голокосту (творіння Зураба Церетелі), монумент пам'яті «Дорога смерті», а також Алея Праведників Світу.

У 2018 році мер Одеси зустрічався з делегацією США, до складу якої увійшли вчені, політики і громадські діячі - колишні в'язні гетто і концтаборів, вцілілі під час Голокосту. Тоді відбулося обговорення благоустрою скверу та перенесення сюди музею Голокосту з вул. Малої Арнаутської.

20 жовтня 2020 року відбулося обговорення передпроєктних пропозицій благоустрою скверу та будівництва тут двоповерхової будівлі для розміщення експозиції музею Голокосту: один поверх - підземний, другий - над землею.

Замовником будівництва музею в Прохоровському сквері виступає Одеська регіональна асоціація євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів. Будівництво планується виконати в рамках меж наявних підземних споруд.

«Це буде інтерактивний музей з великою кількістю експозицій і експонатів. Кошторисна вартість будівництва - близько 20 млн гривень. Насправді це міжнародний проєкт. У нас велика підтримка у світі. Дуже багато одеситів, які пережили Голокост, емігрували за кордон, а їх близькі залишилися лежати в нашому місті на порохових складах і багатьох наших вулицях, де вони були розстріляні або повішені», - розповів директор Одеського музею Голокосту Павло Козленко.

Замовником з розробки проєктно-кошторисної документації та виконання робіт з благоустрою Прохоровського скверу визначено КП «Міськзелентрест».

Планується відреставрувати пам'ятники, оновити дитячий та спортивний майданчики, покриття пішохідних доріжок, встановити нові вуличні меблі і урни, а також виконати додаткове озеленення з облаштуванням системи автополиву.

«Тільки той народ, ту країну можна назвати цивілізованими, які виявляють повагу до своєї пам'яті, історії, тим знаковим датам і місцям, що нагадують нам, що подібні події не повинні повторитися ніколи. Останні кілька років ми поступово наводимо лад у наших парках і скверах, місцях бойової слави і меморіалах. Сьогодні - Прохоровський сквер. Тут будуть зосереджені всі об'єкти пам'яті про страшні події воєнного часу, а навівши порядок, ми зробимо сквер ще одним місцем паломництва туристів з усього світу», - прокоментував Геннадій Труханов.