Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Для мене особливо дорогий сам факт створення музею Утьосова

30 жовтня 2020 року Одеський міський голова Геннадій Труханов відвідав музей-квартиру Леоніда Утьосова та оглянув нову експозицію.

У цьому музеї з моменту його відкриття працює Валентина Миколаївна Лись, яка 51 рік свого життя віддала роботі в музеях міста, а останні п'ять років присвятила нашому великому землякові.

За багаторічну сумлінну працю та з нагоди 75-річного ювілею Геннадій Труханов вручив співробітниці музею-квартири Леоніда Утьосова Валентині Лись почесну міську нагороду «Трудова слава».

«Для мене як одесита особливо дорогий сам факт створення музею Утьосова. У березні 2015 року, на свій подив, я дізнався, що у нас немає такого музею: до мене звернулася Майя Володимирівна - племінниця Утьосова, з
проханням про його створення. І вже у вересні
ми його відкрили», - розповів Геннадій Труханов.

Музей розмістився в одній з кімнат квартири житлового будинку в пров. Утьосова, 11, де жила сім'я Леоніда Утьосова. Завдяки небайдужим людям експозиція музею постійно поповнюється новими цінними предметами. На
підставі книг, нарисів, фотографій і спогадів очевидців було відтворено обстановку квартири. Згодом була знайдена можливість придбати сусіднє приміщення - ще одну частину квартири сім'ї Утьосова.

Сьогодні музей - це чотири зали, які наповнені предметами інтер'єру тих років, речами і предметами побуту, музичними інструментами, книгами і фотографіями, які розповідають про життя, сім'ю та творчість видатного артиста.

Нового життя набув і дворик житлового будинку. Стіни прикрасив колоритний розпис, встановлені скульптури. Серед нововведень - телефонна будка: піднявши трубку телефона і набравши номер, можна почути голос Леоніда Утьосова.

Також міський голова поспілкувався з художницею Тетяною Поповиченко, яка розписувала дворик, а недавно створила панно на розі будинку на вул. Успенській, 127 (ріг Утьосова, 1). Тут за часів юності Леоніда Утьосова знаходився один з перших в місті ілюзіонів - ілюзіон «Люкс».

«Леонід Утьосов говорив, що любить Одесу, більш того, він обігравав її на сцені і доводив, що вона - початок усіх початків. Так ось, мені хотілося б, щоб кожен одесит, який говорить, що любить своє місто, також висловлював цю любов у своїх вчинках по відношенню до Одеси. Я можу сказати сьогодні: я люблю своє місто! І цей музей якраз є одним з тих вчинків, яким я висловлюю свою любов до міста», - підкреслив Геннадій Труханов.