Новини

Останні події

Історичну частину Одеси почали обладнувати підземними контейнерами для збору ТПВ

В Одесі триває робота зі встановлення підземних ємностей для збору твердих побутових відходів (ТПВ). Пілотний проєкт був реалізований у липні 2020 року на Приморському бульварі.

Як зазначив Одеський міський голова Геннадій Труханов, проєкт отримав гарні відгуки одеситів, а також зарекомендував себе як альтернативу для впровадження роздільного збору сміття. У найближчій перспективі планується охопити такими конструкціями всю центральну частину міста.

На сьогодні підземні контейнери вже встановлені на перетині вул. Торгової та бульвару Жванецького, вул. Грецької (непарному боці, між вулицями Рішельєвською і Катерининською), а також на перетині Французького бульвару з вул. Академічною.

Як зазначив віцемер Дмитро Жеман, в останньому випадку роботи зі встановлення підземних контейнерів виконані за позабюджетні кошти, ініціативу проявив сам інвестор. Сьогодні ведуться переговори з іншими бізнес-структурами і торговими центрами про притягнення їх до встановлення аналогічних конструкцій для власних потреб. За бажанням споживачів на кришку може бути встановлений замок, що відкривається за допомогою чіпа, а також реалізовані інші опції.

«Споживачеві видно лише надземні конструкції, які зовні нагадують звичайні урни з педаллю для підйому кришки. Вузьке горло не дозволяє викинути сюди великогабаритне сміття, але цілком підходить для звичайних поліетиленових пакетів з побутовими відходами. Крім того, ми маркуємо одну з урн у жовтий колір, цей колір уже звичний для одеситів як позначення контейнера для збору пластикової, скляної та жерстяної упаковок», - розповів мер Одеси Геннадій Труханов.

Обслуговування підземних контейнерів може виробляти будь-яка одеська сміттєзбірна компанія, за допомогою гідравліки машина піднімає підземну платформу з баком для збору ТПВ та спорожняє його звичним способом.