Новини

Останні події

В Одесі готують до відкриття міську ПЛР-лабораторію

У лабораторному корпусі Одеської міської клінічної інфекційної лікарні триває капітальний ремонт для створення власної ПЛР-лабораторії.

9 листопада 2020 року мер Одеси Геннадій Труханов відвідав міську інфекційну лікарню, де передав медикам нові кисневі концентратори  і перевірив хід ремонтних робіт у лабораторії.

На сьогодні метод ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) є найбільш ефективним лабораторним методом діагностики коронавірусної хвороби COVID-19. Наразі в Одеській області єдиною некомерційною установою, яка проводять ПЛР-діагностику COVID-19, є Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України.

З урахуванням зростання захворюваності COVID-19 в Одеській області і в Одесі, наявних потужностей обласного лабораторного центру недостатньо. Це викликає затримку отримання закладами охорони здоров'я результатів лабораторних досліджень. Особливо гостро стоїть питання оперативного отримання результатів ПЛР-тестів на COVID-19 для міської інфекційної лікарні, яка є провідним опорним закладом Одеси по лікуванню пацієнтів з COVID-19.

Для забезпечення одеситів доступною і швидкою ПЛР-діагностикою COVID-19 міською владою Одеси було прийнято рішення про створення на базі діючої мікробіологічної лабораторії міської інфекційної лікарні відокремленого відділу для ПЛР-діагностики COVID-19 та інших вірусних інфекцій.

Розроблено проєкт капітального ремонту і перепланування приміщень ПЛР-лабораторії відповідно до нормативних вимог для забезпечення безпечних і комфортних умов роботи співробітників.

Капремонт лабораторії проводиться за кошти міського бюджету Одеси. Наразі виконано посилення дверних і віконних прорізів, розпочаті роботи з внутрішнього оздоблення приміщень, проводиться облицювання плиткою. Наближається до завершення монтаж системи вентиляції, проводиться заміна електромереж.

За рахунок коштів міського бюджету Одеси закуплено сучасне лабораторне обладнання, серед якого платформа для проведення ПЛР методом флуоресцентної детекції в режимі реального часу і пристрій для підготовки зразків з високою пропускною здатністю. Також закуплено: бактерицидні випромінювачі, центрифуги, термостати, бокси біобезпеки, лабораторні меблі, реактиви та витратні матеріали для ПЛР-діагностики COVID-19. Для співробітників лабораторії організовано додаткове навчання з проведення ПЛР.

Ремонтні роботи планується завершити в грудні поточного року. Після цього ПЛР-лабораторія пройде необхідну сертифікацію і потім розпочне свою роботу. Потужність лабораторії дозволить проводити близько 200 тисяч досліджень на рік. Лабораторія розпочне роботу з ПЛР-діагностики COVID-19, надалі спектр діагностики інфекційних захворювань може бути розширено.

Відкриття ПЛР-лабораторії в міській клінічній інфекційній лікарні зробить діагностику COVID-19 значно швидшою і більш доступною для одеситів.