Новини

Останні події

Мер Одеси привітав поляків з Національним святом незалежності Польщі. Фото

11 листопада поляки всього світу відзначають День Незалежності Польщі.

До цього дня в Одесі приурочили відкриття на перетині вулиць Заньковецької та Балківській пам'ятного знака на честь римсько-католицького костелу Святого Климента, знищеного більшовиками в 1936 році, що знаходився на цьому місці, а також на честь репресованих священнослужителів Одеси.

У церемонії відкриття пам'ятного знака взяли участь: мер Одеси Геннадій Труханов, Генеральний консул Республіки Польща в Одесі пані Катажина Солек, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк та інші священнослужителі, а також представники Союзу поляків і громадських організацій.

Одеський міський голова Геннадій Труханов привітав усіх поляків з Національним святом незалежності Польщі.

«Дуже символічним стало відкриття цього дня пам'ятного знака. Він показує наскільки переплітається історія Одеси і Польщі. Відновлюючи історичну справедливість, ми говоримо, що на цьому місці колись був храм. Так, був час, коли боролися не тільки з католиками, а й з усіма віруючими. Сьогодні ми, відновлюючи по крупицях нашу історію, показуємо ту багатоманітність Одеси, якою вона завжди відрізнялася», - підкреслив Геннадій Труханов.

Міський голова зазначив, що навесні планується провести благоустрій навколо пам'ятного знака - нового місця на туристичній карті Одеси.

Довідка
На території Одеси знаходилося велике поселення поляків - понад 17000 осіб. Перший костел в Одесі з'явився на вул. Катерининській, згодом - на вул. Гаванній. Зі збільшенням діаспори в 1892 році градоначальнику Одеси Григорію Маразлі надійшло звернення про відкриття костелу на місці, на якому сьогодні стоїть будинок №11 на вул. Заньковецькій.
У 1903 році був закладений перший камінь, і вже в 1906 році будівництво костелу Святого Климента було завершено. Це був унікальний храм з чудовою неоготичною архітектурою. Його місткість перевищувала 4000 осіб. Усередині розміщувалося 7 окремих вівтарів. Серед загальної панорами міста будівлю виділяв червоний колір цегли і дві вежі дзвіниці заввишки 64 метри. За своїм плануванням храм нагадував знаменитий на весь світ Кельнський собор.
У 1920 році, коли прийшли більшовики, костел був закритий, у 1922 році були вилучені всі цінності, а в 1936 році храм був підірваний. Втрата цього пам'ятника, як і багатьох інших будівель культу (Свято-Преображенський собор на Соборній площі, Свято-Олексіївський храм на Олексіївській площі та інші), а також розправа над священнослужителями - частина загальної катастрофи, яку переніс наш народ.