Новини

Останні події

В Одесі провели нараду з реконструкції пам'ятного знака жертвам трагедії 1941 року. Фото

Сьогодні, 13 листопада 2020 року, мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну робочу нараду з питання благоустрою території та реконструкції пам'ятного знака жертвам трагедії 1941 року, розташованого поруч з площею Толбухіна.

У нараді взяли участь: перший віцемер Сергій Підгайний, керівники структурних підрозділів одеської мерії, представники єврейської діаспори та громадських організацій.

Вся земельна ділянка знаходиться в комунальній власності. Благоустрій планується проводити на всій території - від новобудови на вул. Толбухіна, 135 до трамвайних колій на Люстдорфської дорозі. Для цього необхідно звільнити територію від незаконно встановлених об'єктів, у тому числі ліквідувати парковку, розташовану поруч з пам'ятним знаком. Також розглядається можливість перенесення і поновлення дитячого майданчика.

Під час наради департаменту архітектури та містобудування було доручено розробити пропозиції щодо облаштування тут скверу, а також провести конкурс зі створення Меморіалу пам'яті 25 000 жителів міста, спалених під час окупації в жовтні 1941 року.

Голова Одеської регіональної асоціації євреїв-колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів Роман Шварцман наголосив, що на наявному пам'ятному знаку допущена помилка в даті: «В основному це були євреї, але серед цих людей було близько 3000 солдатів і моряків, які не встигли евакуюватися разом з військовими частинами. Ми до цього місця ставимося дуже трепетно, у нас в асоціації в'язнів є багато людей, чиї родичі були спалені на цьому місці. І ми щороку, 23 жовтня, коли спалили цих людей, приходимо покладати квіти, згадуючи тих, хто був тут знищений. Для нас дуже важливо, що міська влада ставиться до питань увічнення пам'яті з усією відповідальністю».

Одеський міський голова Геннадій Труханов зазначив, що була проведена онлайн-конференція з представниками Німеччини, на якій голова Центру ліберальної сучасності пані Марілуїзе Бек відзначила готовність німецької сторони профінансувати роботи.

«Проєкт має повну підтримку з боку Канцелярії Федерального канцлера Німеччини, Міністерства закордонних справ та Президента ФРН. Фінансування виділено, роботи проводитимуть Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку, а також Німецьке товариство міжнародного співробітництва. Ми підготуємо візуалізацію проєкту і прийдемо сюди ще раз разом з місцевими жителями, щоб врахувати їхні побажання при підготовці проєкту», - зазначив Геннадій Труханов.