Новости

Последние события

В Одессе на месте будущего мемориала жертвам Холокоста 1941 года заложили капсулу времени

22 октября 2021 года в сквере «Против забвения» на Люстдорфской дороге состоялась торжественная церемония, посвященная 80-летию трагедии в Одессе. Именно на этом месте на пороховых складах в ночь на 23 октября 1941 года были заживо сожжены 25000 одесситов, преимущественно еврейской национальности.

Почтить память погибших вместе с одесситами прибыла иностранная делегация, в состав которой вошли представители Германии, Румынии и Израиля.

В память о погибших Главный раввин Одессы и Юга Украины Авроом Вольф прочитал молитву.

После этого состоялась закладка капсулы времени на месте будущего мемориала жертвам Холокоста 1941 года с посланием для последующих поколений: «Страдания, которые невозможно измерить, не могут быть вылечены, поэтому мы склоняем наши головы в покорности и стыде и берем на себя обязательство, которое звучит: никогда снова!».

Создание мемориала и благоустройство сквера проводятся при поддержке Германии, куратор проекта - руководитель отдела Восточной Европы Центра либеральной современности г-жа Марилуизе Бек.

Одесский городской голова Геннадий Труханов выразил уверенность, что уже в следующем году в этот день состоится открытие мемориального комплекса и благоустроенного сквера «Против забвения».

«Вот так, передавая память из поколения в поколение, демонстрируя свое отношение к памятным местам и датам, совместными усилиями мы сможем не допустить повторения тех ужасных событий. Никогда снова!» - сказал мэр Одессы.

После церемонии памяти состоялась кабинетная встреча, в ходе которой иностранной делегации, прибывшей в Одессу почтить память жертв одесского Холокоста 1941 года, был представлен проект по увековечиванию памяти жертв политических репрессий, расстрелянных на 6-м км Овидиопольской дороги, и этапы его реализации. 

*****
На мероприятии памяти присутствовали: мэр Одессы Геннадий Труханов, директор отдела Восточной Европы Центра либеральной современности г-жа Марилуизе Бек, заместитель председателя Одесской ОГА Светлана Фабрикант, Чрезвычайный и Полномочный Посол ФРГ в Украине г-жа Анка Фельдхузен, государственный секретарь МИД Румынии, специальный представитель по вопросам борьбы с антисемитизмом г-н Александру Виктор Микула; специальный представитель МИД ФРГ по связям с еврейскими организациями, памяти Холокоста, борьбы с антисемитизмом и международным делам синти и рома г-жа Михаэла Кюхлер, председатель Одесской региональной ассоциации евреев - бывших узников гетто и нацистских концлагерей Роман Шварцман, а также дипломаты, представители органов власти, еврейской общины, жители микрорайона, СМИ.

Кроме того, к присутствующим в видеопослании обратились парламентский государственный секретарь Федерального министерства экономического сотрудничества и развития Германии г-жа Мария Флахсбарт и Чрезвычайный и Полномочный Посол Государства Израиль в Украине Михаэль Бродский.

 

Довідка
У 1941 році під час німецько-фашистської окупації було страчено понад 25 тисяч жителів Одеси, переважно осіб єврейської національності. Вони були живцем спалені у порохових складах (наразі територія поряд з будинком на ул. Толбухіна, 135). У післявоєнні роки на зазначеній території було створене військове містечко. На теперішній час на трьох ділянках, вільних від забудови, є зелені зони, на яких встановлені пам’ятні знаки для вшанування пам’яті страчених людей.

Рішенням сесії Одеської міської ради 3 лютого 2021 року тут створено сквер-меморіал «Проти забуття». За підтримки Німеччини буде
проведено благоустрій скверу, встановлені архітектурні форми. Підставою для співпраці став Меморандум, підписаний у грудні минулого року між Одеською міськрадою і Центром ліберальної сучасності.
Проєкт має повну підтримку з боку Канцелярії Федерального канцлера Німеччини, Міністерства закордонних справ та президента ФРН, Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (GIZ), а також Німецького товариства міжнародного співробітництва.

17 червня 21 року від Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку було отримано ініціативний лист про намір надання фінансування (у сумі 800 000 євро) на проведення робіт з благоустрою скверу-меморіалу «Проти забуття». Замовником проєктування та проведення робіт з благоустрою скверу-меморіалу «Проти забуття» призначене КУ «Грантовий офіс «ОДЕСА 5Т». КП «Міське капітальне будівництво» було доручено здійснити технічний нагляд за проведенням робіт з благоустрою.

У червні був об’явлений архітектурний конкурс на найкращу проєктну ідею. Конкурсні роботи приймалися до 22.07.2021 року. Під час проведення конкурсу була організована зустріч між учасниками архітектурного конкурсу та мешканцями житлового району задля отримання побажань жителів.

З 26.07.2021 р. по 28.07.2021 р. на виставці (на вул. Косовській, 2-Д) та на сайті Одеської міської ради були представлені ескізні проєкти, що були подані до участі на конкурс. Зауваження та пропозиції були надані журі конкурсу.

До розгляду та обговорення поданих пропозицій було залучено Консультативну раду на онлайн-зустрічі 28.07.2021 р. За результатами голосування було визначено переможців – проєкт Головченко Н.Ю., Маркова К.В. 

Комунальною установою «ГРАНТОВИЙ ОФІС "ОДЕСА 5Т" спільно з GIZ було розроблено проєктну пропозицію для укладання грантового контракту, бюджет проєкту та відкрито банківський рахунок для отримання грантових коштів. Також отримано підтвердження відповідності документів, наданих GIZ для публікації тендеру на виготовлення проєктної документації. Тендер був опублікований 07.09.2021 року.

12 жовтня 2021 року було підписано договір з переможцем тендеру та в рамках грантового контракту Грантовий офіс отримав перший транш коштів (200 000 євро) для виготовлення проєктної документації та подальшої роботи за проєктом.

У грудні 2021 р – січні 2022 року заплановано проведення тендерної процедури на визначення компанії, яка буде виконувати благоустрій. Після визначення переможця тендеру Грантовий офіс отримає другий транш коштів та відбудеться укладання договіру з підрядною організацією.

Грудень 2021 р. - квітень 2022 р. - підготовчі роботи, які включають  виготовлення гранітної плитки та меморіальних стел.

З квітня 2022 р. – проведення будівельних робіт (4-5 місяців), орієнтовно до серпня-вересня 2022 р.

Жовтень 2022 року - церемонія урочистого відкриття упорядкованого скверу-меморіалу «Проти забуття».