Новости

Последние события

Обращение мэра Одессы об урегулировании вопросов использования гумпомощи. Фото, видео

Мер Одеси Геннадій Труханов публічно звернувся до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Асоціації міст України, Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України з проханням внести зміни в законодавчі акти, які регулюють ввезення гуманітарної допомоги в Україну та її використання на період дії воєнного стану. 

Геннадій Труханов зазначив, що українські міста з перших днів війни отримують з-за кордону гуманітарну допомогу у вигляді комфортних містких автобусів, пристосованих для перевезення маломобільних груп населення. Але через норми чинного законодавства здебільшого вони простоюють на комунальних підприємствах, адже не можуть використовуватися на міських маршрутах для перевезення людей. 

З 2016 року в Україні не існує іншого способу розмитнення автобусів нижче за екологічний стандарт Евро-5, крім як гуманітарна допомога. Автобуси були передані міжнародними партнерами для використання на маршрутах і мають працювати на людей. І особливо це важливо сьогодні, під час знеструмлення ворогом міст, коли електротранспорт не може бути виведений на маршрути. 

«Наразі в Одесі з 650 маршрутних автобусів лише 8 мають екологічний параметр Євро-5. Інші - це наші звичні маршрутки, які мають стандарт Євро-3 та нижче. Адже в той же час закон не забороняє використання цих автобусів на маршрутах», - зауважив Геннадій Труханов. 

Для порівняння фахівці  заміряли рівень шкідливих викидів від автобуса Mercedes стандарту Евро-4, який було передано Регенсбургом, та звичайної одеської маршрутки.  Результати дивіться у відео.     

«Я прошу вирішити це питання якомога швидше, аби ми могли забезпечити міста автотранспортом та якісною послугою. Наше законодавство дійсно потребує цих змін під час воєнного стану. Бо змін потребують наші люди. Сподіваюсь на те, що мене і всіх нас буде почуто!» - звернувся мер Одеси до народних депутатів і посадовців.