Новини

Останні події

Італійська делегація в Одесі: питання відновлення міста після обстрілів. Фото

В Одесі з офіційним візитом перебуває італійська урядова делегація під головуванням спеціального посланника з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа.

У жовтні 2023 року Італія взяла патронат над відбудовою Одеси та розпочала активну співпрацю з ЮНЕСКО з цього питання.

Пан Чечіліа відзначив, що італійці проявляють значний інтерес до нашої країни. А з початком головування Італії у G7, з 1 січня 2024 року, питання відбудови України внесено й у пріоритети «Великої сімки».

У планах - підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю щодо відбудови Одеси (Італія - Україна - ЮНЕСКО), а також безпосередньо між Італією й Україною, де будуть позначені галузі співпраці.

А вже цього тижня відбулося підписання Угоди між Італійською Республікою та ЮНЕСКО, відповідно до якої Італія робить внесок 500 тис. євро на проведення першочергових відновлювальних робіт у Спасо-Преображенському соборі. Як зазначив пан Чечіліа, «це стало першим конкретним кроком організації співпраці».

У рамках круглого столу координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі презентувала основні напрямки співпраці, серед яких термінова стабілізація пошкоджених пам'яток, створення майстер-плану управління об'єктами культурної спадщини. А в перспективі - розробка рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси відповідно до принципів сталого розвитку.

Для цього буде створено Наглядову раду, до якої увійдуть всі сторони тристороннього Меморандуму, зокрема представники органів влади центрального та місцевого рівня. А також стратегічний, технічний та науковий комітети. Останній, крім українських фахівців, включатиме науковців Політехнічного інституту Мілана та музеїв Трієнале Мілана і MAXXI - національного музею сучасного мистецтва та архітектури в Римі.

Сьогодні відбулася дуже значна та відповідальна для Одеси зустріч, коли за круглим столом пройшло обговорення дорожньої карти, за якою ми будемо рухатися далі”, - зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

Обговорення процедури відновлення Спасо-Преображенського собору продовжилося під час робочої зустрічі в одеській мерії.

* * * * *

Італія всебічно підтримувала прагнення Одеси щодо включення до Списку всесвітньої спадщини, яке відбулося 25 січня 2023 року.