Новини

Останні події

В Одесі створюють перший міський інклюзивної-ресурсний центр

Триває реконструкція будівель на вул. Мечникова, 2а, у яких розміститься перший Одеський інклюзивно-ресурсний центр.

11 січня 2019 року мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну нараду на території майбутнього центру та ознайомився з ходом ремонтних робіт.

Цей інклюзивної-ресурсний центр відрізняється від багатьох інших аналогічних центрів в Україні тим, що являє собою комплекс окремо розташованих будівель загальною площею близько 500 кв. метрів зі своєю інфраструктурою і прибудинковими територіями.

Це дасть можливість облаштувати в основній будівлі центру кабінети для індивідуальної роботи: логопедів, психологів, дефектологів, сурдотифлопедагогів, а також кабінети психологічного розвантаження, медичної сестри, конференц-зал і кабінети для адміністрації центру.

У другому корпусі планується облаштувати зал площею близько 70 кв. м для реабілітації і занять лікувальною фізкультурою з допоміжними приміщеннями. На прилеглій до корпусів території будуть розміщені упорядкована зона відпочинку для дітей та батьків, а також спортивно-ігровий майданчик для дітей. Вся інфраструктура центру будується згідно з нормами безпечного і безбар'єрного пересування.

Устаткування, яким буде оснащено інклюзивної-ресурсний центр, розроблено українським виробником - лідером в інклюзивну обладнанні. Якісні, сертифіковані матеріали придатні для використання в роботі з дітьми і не викликають алергії.

Основні напрямки діяльності інклюзивних-ресурсного центру: системний підхід до кожної дитини, оцінка потенційних можливостей дитини, надання якісних послуг з фізичної реабілітації дітей, розробка рекомендацій для організації інклюзивного навчання з подальшим психолого-педагогічним супроводом, корекційно-розвиваючі заняття, консультації висококваліфікованих фахівців центру.

Крім того, на базі Одеського інклюзивної-ресурсного центру №1 буде створено Школу правильного харчування для дітей з особливими потребами, аналогів якої в Україні немає.

«Це перший інклюзивної-ресурсний центр в Одесі. І наше завдання - створити тут найкращі умови, зібрати під одним дахом найкращих фахівців. Ми плануємо провести переговори з нашим містом-побратимом Хайфою, щоб співробітники Центру пройшли стажування в аналогічних центрах Ізраїлю. Сьогодні в Одесі кардинально змінилося ставлення до дітей з особливими потребами. Найближчим часом ми плануємо створення ще трьох таких центрів - по одному в кожному районі», - підкреслив мер Одеси Геннадій Труханов.

Завершення робіт з реконструкції будівель і оснащення центру заплановано на травень поточного року.

Довідка:
Перший міський інклюзивної-ресурсний центр створюється в Одесі в рамках реалізації реформи освіти, невід'ємною частиною якої є створення комфортних умов, забезпечення прав і рівних можливостей у житті кожної дитини. Створення КУ «Одеський інклюзивної-ресурсний центр № 1» стало важливим кроком у формуванні сучасної системи кваліфікованого супроводу дітей з особливими педагогічними потребами віком від 2-х до 18-ти років. Згідно з Положенням про інклюзивно-ресурсний центр, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №545 від 12 липня 2017 року, інклюзивна-ресурсні центри створюються з розрахунку один ІРЦ не більш ніж на 7 тис. дітей, які проживають на території об'єднаної територіальної громади (району), і не більш ніж на 12 тисяч дітей, які проживають у місті (районі міста).