Новини

Останні події

В Одеській мерії обговорили питання комплексного відновлення ансамблю Воронцовського палацу

18 січня 2019 року мер Одеси Геннадій Труханов провів робочу нараду щодо подальшого комплексного відновлення ансамблю Воронцовського палацу.

У нараді взяли участь: перший заступник Одеського міського голови Анатолій Орловський, віце-мери Петро Рябоконь і Олесь Янчук, глава Приморської райадміністрації Марат Корольов, начальник управління капітального будівництва Борис Панов, в.о. начальника містобудування та архітектури Михайло Шайденко, начальник управління дорожнього господарства Андрій Шмагай і представник проектної організації ТОВ «ЕКСТЕР'ЄР-ДИЗАЙН» Анатолій Ізотов.

Учасники робочої наради обговорили питання комплексного підходу до реставрації будівель Воронцовського палацу. За інформацією Анатолія Ізотова, спочатку комплекс Воронцовського палацу, створений за проектом одеського архітектора Ф.К. Боффо, крім нині наявних палацу, конюшенного корпусу, кухонного корпусу і бельведера, включав сад, Орловський корпус, Зимовий сад з альтанками для відпочинку і сходами до моря біля підніжжя. За свою майже двохсотлітню історію Воронцовський палац пережив три великі реконструкції, які його значно видозмінили.

У 2017 році в ході початку робіт з реставрації ансамблю Воронцовського палацу вдалося відкрити частину підвалів зруйнованого Орловського корпусу, приміщень під колонадою і прохід у нинішній Грецький парк. Фахівці змогли також ідентифікувати алеї саду, колись розташованого в поглибленні перед колонадою. Вручну розкриваючи шар за шаром, реставратори дійшли до історичного рівня розташування саду на глибині близько двох метрів. Також були виявлені: облицювання ступенів колонади часів 30-х років XIX століття, кераміка і предмети побуту, фрагменти, цікаві для історії архітектури Одеси. У зв'язку з виявленими дослідниками фактами було проведено коригування проекту реставрації колонади Воронцовського палацу, реставрацію якої планують завершити у 2019 році.

З огляду на значимість Воронцовського палацу як пам'ятки архітектури і містобудування національного значення, Геннадій Труханов доручив залучити до роботи над проектами реставрації будівель палацу профільних фахівців як місцевого та всеукраїнського рівнів, так і, за необхідності, міжнародного. Крім того, фахівці повинні визначитися з можливістю відновлення стаєнь, Орловського корпусу і Зимового саду, а також сформулювати, який історичний період вважати відправною точкою.

«Нас чекає довгострокова системна робота щодо відновлення культурних об'єктів історичної частини міста. І працювати в цьому напрямку необхідно з урахуванням думки профільних фахівців і вчених», - підкреслив міський голова.

На нараді було обговорено і питання про капітальний ремонт Воронцовського провулка, який не входить до ансамблю Воронцовського палацу, проте є, з туристичного погляду, його продовженням. Проект капремонту Воронцовського провулка наразі проходить узгодження. Роботи планується розпочати в поточному році.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ