Новини

Останні події

Геннадій Труханов: Здоров'я та благополуччя одеситів - наш головний пріоритет

22 березня 2019 року у великому залі нової мерії (вул. Косовська, 2д) відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради.
На зустрічі були підбиті підсумки роботи системи охорони здоров'я Одеси у 2018 році і результати реалізації першого етапу медичної реформи. Також були намічені пріоритетні напрямки роботи департаменту та одеських медзакладів для найбільш ефективного переходу до другого етапу реформи сфери охорони здоров'я.
У засіданні взяли участь: мер Одеси Геннадій Труханов, депутати, керівники департаментів охорони здоров'я міста та області, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів міста, наукові співробітники профільних закладів вищої освіти.
Під час діалогу зазначалося, що медична реформа первинного рівня пройшла в Одесі плавно і ефективно. Завдяки своєчасно проведеній роботі всі Центри сімейної медицини приведені у відповідність з новими стандартами якості медичних послуг, реорганізовані з комунальних закладів у комунальні неприбуткові підприємства. Крім того, підписано договори з Національною службою здоров'я України.

З 1 січня 2019 року медзаклади первинної ланки працюють за новою системою фінансування, при якій гроші закладу виділяються на підставі кількості декларацій, підписаних його лікарями з пацієнтами. В середньому зарплата сімейного лікаря або педіатра зросла на 63%, зарплата медичних сестер зросла на 37%. Також статус неприбуткового підприємства дає закладу більше самостійності в питаннях залучення коштів і розпорядження своїми грошима.
Міський голова зазначив, що сьогодні Центри сімейної медицини повністю оснащені, у більшості приміщень проведено капітальний ремонт, підвищена увага буде приділятися поліпшенню умов роботи в медзакладах вторинної ланки. Поетапно проводитимуться роботи з капітального ремонту відділень у всіх лікарнях інтенсивного і планового лікування.

«Здоров'я і благополуччя одеситів - наш головний пріоритет. Медична реформа встановила нам показники і норми, а місцеве самоврядування дає можливість самостійно приймати рішення, як вони будуть досягнуті. Для цього створено Госпітальна рада, яка буде розробляти конкретний план заходів щодо реалізації медреформи з урахуванням особливостей наших медзакладів, ресурсів і кадрів. А кадри - це найцінніше, що у нас є!» - зазначив Геннадій Труханов.

Міський голова запевнив медичних працівників, що реорганізація медзакладів вторинної ланки буде також проводитися плавно і виважено, зі збереженням медичних кадрів і всіх напрямків міської цільової програми «Здоров'я», визнаної профільним міністерством однією з кращих в Україні.