Новини

Останні події

Мер Одеси Геннадій Труханов: бізнес має працювати. Відеозвернення

Мер Одеси Геннадій Труханов виступив із відеозверненням до представників бізнесу.

 

В Україні продовжується кровопролитна війна. Майже місяць наші воїни дають сильну відсіч російським окупантам. Ворожі війська зазнають величезних втрат.

Поки наші захисники та захисниці борються на передовий, ми маємо забезпечити життя в тилу, кожен на своєму місці.

Наша обороноздатність залежить від економіки країни. Міста та села мають повертатися до активного життя, якщо це можливо та безпечно.

А значить: малий, середній та великий бізнес мають працювати.

Сьогодні завдяки Президенту України Володимиру Зеленському, уряду та Верховній Раді для цієї роботи створено всі умови.

Хочу поінформувати про ті рішення, які покликані за нинішніх умов допомогти українському бізнесу.

ПРОГРАМА «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ «5-7-9%»
Йдеться про кредит під 0% для будь-якого бізнесу протягом дії воєнного стану, а також місяць після його завершення. Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 мільйонів гривень.

ПІДТРИМКА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ
6,5 тисячі гривень отримають роботодавці на компенсацію зарплати працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб протягом двох місяців.

ПЕРЕВІРКА БІЗНЕСУ
Під час воєнного стану не проводитимуться планові та позапланові перевірки. Це дозволить забезпечити стабільну роботу підприємств.

ДЕРЕГУЛЯЦІЯ БІЗНЕСУ
Початок та ведення бізнесу в Україні було спрощено. Відтепер замість отримання дозволу чи ліцензії достатньо подати повідомлення (декларацію), що підприємство відповідає усім вимогам закону. Декларацію можна подати фізично через ЦНАП або онлайн - через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, програму або портал «Дія».

єПІДТРИМКА
Ця програма була розширена для того, щоб допомога тим українцям, які опинилися без роботи та доходу через те, що в їхніх регіонах точаться активні бойові дії. Наймані працівники, за яких сплачується ЄСВ, а також ФОП всіх груп зможуть отримати одноразову виплату від держави в розмірі 6,5 тисяч гривень.

Також держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття витрат, пов'язаних з веденням сільськогосподарської діяльності, підприємствам із земельним банком до 10 тисяч гектарів. А ще аграріям нададуть державні гарантії на 80% суми кредиту.

Вже розпочато роботу з переміщення виробничих потужностей підприємств із територій, де є загроза бойових дій, на безпечні території. Подано тисячу заявок. Сьогодні переміщено майже 50, з яких 18 – працюють.

Це лише деякі кроки влади, зроблені для спрощення роботи бізнесу.

І я звертаюся до всіх підприємців, які працюють в Одесі: повертайтесь до роботи! Магазини, перукарні, кав'ярні, середні та великі підприємства мають працювати.

Окремо хочу звернутися до одеситів: будь ласка, користуйтеся послугами бізнесу. Це також важливий внесок у відновлення економіки нашої країни.

Разом ми сильні.

Разом ми переможемо! Слава Україні!