Новости

Последние события

Выстояли на Майдане – победим в войне: Одесса отмечает День Достоинства и Свободы. Фото

21 листопада 2022 року в Україні увосьме відзначають День Гідності та Свободи, а також дев’яту річницю початку масових акцій громадського протесту, що відбулися під час Революції Гідності, вшановують громадянський подвиг учасників Майданів. Революція Гідності, яка починалася з євроінтеграційних вимог, стала черговим етапом утвердження України як незалежної держави. Ці протести були найголоснішою заявою українців про свої цінності – гідність, свободу, незалежність та демократію. І сьогодні український народ мужньо відстоює їх у війні з російським агресором.

З нагоди Дня Гідності та Свободи 21 листопада 2022 року Одеський міський голова Геннадій Труханов поклав квіти до пам'ятника Т. Г. Шевченку.

«День Гідності та Свободи, який ми відзначаємо сьогодні, - це знакова точка консолідації народу. Україна - держава мужніх, вільних та нескорених людей, для яких гідність - найвища  цінність. Завдяки Революції Гідності українці вибороли своє право цивілізованого вибору та очистилися від рудиментів тоталітарного режиму. Ми визначили свій шлях у майбутнє - вільна демократична європейська держава. І сьогодні захищаємо свій вибір на полі бою, знаючи, що попереду перемога», - зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

Цьогоріч заходи до Дня Гідності та Свободи проходять під гаслом «Вистояли на Майдані – переможемо у війні».
У закладах освіти та бібліотечних установах міста проводяться тематичні заходи, присвячені пам’ятним подіям новітньої української історії.

Від 2014 року, коли було започатковано цей день, українці відзначають його в умовах війни. У лютому цього року полем битви за свободу та незалежність стала вся країна.

Віримо, що переможний дух – дух Свободи, ті чесноти та цінності, які гартувалися на Майданах, приведуть Україну до перемоги.

* * * *
День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада згідно з Указом Президента України №872/2014 від 13 листопада 2014 року. Його мета - збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.