Новости

Последние события

Мэр Одессы провел совещание по восстановлению Спасо-Преображенского собора. Фото

Мер Одеси Геннадій Труханов провів нараду щодо відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору. 

У будь-якій країні використання бюджетних коштів вимагає дотримання суворих процедур, що потребують часу. 

У жовтні 2023 року Італія оголосила про допомогу Одесі й вже у грудні визначила суму коштів для допомоги у відновленні собору. 

Згодом відбувалася документальна робота з підготовки проєкту та підписання угоди між Урядом Італії та ЮНЕСКО, яка закріпила  взаємовідносини сторін з боку Італії, ЮНЕСКО  та України. 

Днями координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі повідомила міську раду про отримання  міжнародною організацією траншу 500 000 євро від Уряду  Італійської Республіки на відновлення собору. 

Найближчим часом очікується прибуття до Одеси експертної групи та безпосередньо очільниці офісу ЮНЕСКО в Україні.  

«У нас не було часу чекати, адже ми могли втратити ще й те, що залишилося від собору після влучання ракети. Тому за кошти благодійників та парафіян Одеської єпархії був відновлений дах, а також розпочалися роботи щодо відновлення найбільш пошкодженої частини будівлі. Сьогодні на нараді ми обговорили всі моменти, які потребують коригування в нашому робочому плані взаємодії з ЮНЕСКО та італійцями щодо собору, а також реставрацію інших пам’яток, які були пошкоджені внаслідок російської збройної агресії», - прокоментував Геннадій Труханов результати наради.  

Італійці наразі розглядають більш масштабний довгостроковий формат співпраці з Урядом України щодо відновлення Одеси та системного і комплексного підходу до збереження спадщини через навчання спеціалістів, розробки регуляторних документів і стандартів у сфері культурної спадщини. 

«Італія поруч з Одесою та міським головою Геннадієм Трухановим. Ми будемо робити все правильно і за можливістю швидко», - зазначив радник міського голови, Амбасадор Одеси в Італії Аттіліо Малліані.