Новини

Останні події

Мер Одеси: Ми плануємо впроваджувати «шведський стіл» у тих школах, які виберуть для учнів таку систему харчування

5 лютого 2019 року мер Одеси Геннадій Труханов відвідав Одеський ліцей «Європейський», де у 20-ти класах навчаються 597 дітей, з них 10 класів - початкова школа, у якій навчаються 295 учнів. У ліцеї проходить апробацію нова система організації шкільного харчування для учнів молодшої школи за принципом «шведський стіл».

В рамках тестового режиму спільно з батьківським комітетом проводиться контроль якості продуктів і готових страв. Відпрацьовується система подачі страв, величезна увага приділяється чистоті і порядку. Діти можуть самостійно вибирати страви, які для них готують кухарі ліцею. Крім основних страв, у шкільний обід також включається десерт, що складається з фруктів, желе і випічки на вибір.

«Школа - це другий дім. Ми продовжуємо створювати в наших навчальних закладах такі умови, щоб діти із задоволенням приходили в школи: просторі світлі чисті класи, цікавий навчальний процес, можливості для розкриття талантів і, звичайно ж, смачне харчування », - зазначив Геннадій Труханов.

Міський голова підкреслив, що «шведський стіл» дає дитині право вибору, дозволяє підвищити культуру харчування і розвиває самостійність. В цілому батьки і діти позитивно оцінюють таку систему організації харчування в ліцеї. Надалі планується впроваджувати «шведський стіл» у тих школах, які до цього готові.

Для старшокласників у їдальні встановлено вендінговий апарат. Крім напоїв і снеків, школярі можуть придбати основне блюдо, приготоване шкільними кухарями, яке пройшло шоковий охолодження до нуля градусів. У самому апараті встановлена мікрохвильова піч. Процес від вибору до видачі гарячої страви займає в середньому 40-50 секунд.

Така система харчування також знаходиться в тестовому режимі для визначення попиту на страви і розрахунку кількості апаратів на кількість учнів закладу освіти. Наразі розробляється система безготівкового розрахунку в даному апараті з можливістю контролю батьками витрачання коштів.