Новини

Останні події

Одеса - приклад для України в сфері протидії соціально значущим захворюванням

28 лютого 2019 року в приміщенні нової мерії відбулося засідання круглого столу, присвяченого взаємодії партнерів у процесі реалізації міської програми протидії ВІЛ / СНІДу, туберкульозу, гепатитів та наркоманії в Одесі «Прискорена відповідь Одеса» (Fast Track Odessa).

У роботі круглого столу взяли участь: представники міської влади Одеси, Всесвітньої організації охорони здоров'я, Об'єднаної програми ООН з ВІЛ / СНІДу (UNAIDS), Надзвичайного плану США з боротьби зі СНІДом (PEPFAR), Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ / СНІДу, Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України, міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров'я», структур охорони здоров'я Одеси і Одеського регіону, громадських організацій.
Круглий стіл приурочений другій річниці підписання Паризької декларації, яку мер Одеси Геннадій Труханов підписав 28 лютого 2017 року. З цього моменту Одеса успішно бере участь в ініціативі Fast Track Cities щодо прискорення процесів у подоланні епідемії СНІДу. Метою об'єднаних дій міської влади Одеси і неурядових організацій є досягнення до 2020 року цільових показників 90-90-90: 90% людей, що живуть з ВІЛ, знають про свій ВІЛ-статус; 90% людей, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус, отримують лікування; 90% людей, які отримують лікування, мають невизначуване вірусне навантаження.
Міжнародні та українські експерти підкреслили, що сьогодні Одеса є прикладом для інших міст України в забезпеченні відповідальності муніципалітету і стійкому партнерстві з неурядовими організаціями в сфері протидії поширенню ВІЛ / СНІДу та туберкульозу.
«Україна може пишатися тим, як Одеса позначила свою роль у Європейському регіоні в сфері подолання соціально небезпечних захворювань. Міська влада демонструє чітку позицію і реальні справи в напрямку комплексного забезпечення якості життя і здоров'я жителів», - зазначила радник віце-прем'єр-міністра України з питань ВІЛ / СНІДу Наталія Низова.
Учасники круглого столу обговорили основні напрацювання, досягнуті в Одесі в рамках реалізації Міської цільової програми протидії ВІЛ / СНІДу, туберкульозу, гепатитів та наркоманії «Прискорена відповідь Одеса». На реалізацію Програми у 2018-2020 роках передбачено виділення з міського бюджету Одеси 66 млн. гривень.
У числі позитивних результатів Програми фахівці відзначили: впровадження дієвої стратегії щодо виявлення та лікування ВІЛ-інфекції, забезпечення доступності тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів у всіх міських медзакладах, швидке призначення антиретровірусної терапії після постановки діагнозу, ефективна робота сайтів замісної підтримувальної терапії, забезпечення європейських показників профілактики передачі ВІЛ від матері до новонародженого, зниження дискримінації людей, що живуть з ВІЛ, активне залучення громадянської спільноти до прийняття рішень у сфері протидії соціально значущим захворюванням.
Заступник Одеського міського голови Світлана Бедрега підкреслила готовність муніципалітету до подальшого впровадження передового міжнародного досвіду з протидії ВІЛ, туберкульозу та іншим соціально небезпечним явищам.